Padaju tenderi u ZC Vranje, operacije dovedene u pitanje!

U fokusu - Ponedeljak 07.09.2015 - 00:57

Beogradska firma „Premium surgical company“ dobila je postupak za zaštitu prava ponuđača koji je nedavno povela protiv Zdravstvenog centra Vranje smatrajući da je ugovor o javnoj nabavci sanitetskog potrošnog materijala pod oznakom JN 09/15 (partija 74 - titanijumski klipsevi za endoskopiju) neopravdano dodeljen niškom distributeru farmaceutskih proizvoda „Tren“ d.o.o.

Bolnica u problemu, tenderi na doradi Bolnica u problemu, tenderi na doradi

Republička komisija za zaštitu prava ponuđača pozitivno je rešila njihov zahtev i ovo je samo jedan u nizu postupaka javnih nabavki sa sličnim ishodom gde se kao naručilac pojavljuje Zdravstveni centar Vranje, a kojima pričinjava  milionska šteta lokalnom zdravstvu.

Sve je počelo tako što je Tenderska komisija za sanitetski materijal ZC Vranje odbila ponudu Beograđana (u odluci o dodeli ugovora br.01-1516) kao „neodgovarajuću“ jer su oni, navodno, ponudili tzv. „stapler sa međupotezom“, a tražio se „jednopotezni“.

Klipsevi su, inače, implantabilna sredstva za endoskopiju i laparoskopiju, obično služe za zaustavljanje krvarenja tokom operacija.

Beograđani su u žalbi Republičkoj komisiji dokazali da su imali ekonomski najpovoljniju ponudu i da su diskriminisani na tenderu.

- Kao dokaz smo ponudili dokumentaciju iz koje se vidi da je naš proizvod apsolutno odgovarajući, poslali uputstvo za upotrebu na srpskom jeziku gde je jasno navedeno da se instrument „jednopotezno“ upotrebljava.

Nikada nismo imali primedbe ili žalbe da predmetni klipser nije jednopotezan iako snabdevamo najreferentnije zdravstvene ustanove u zemlji, ovo je prvi put - navodi se u dokaznoj dokumentaciji Beograđana.
 
Ipak, neko je u ZC Vranje odlučio da je ponuda niškog „Trena“ od 553.890 dinara (bez PDV) bila „ekonomski isplativija“ od one iz Beograda od 336.735 dinara.

ZC Vranje je, prema rečima upravnika Opšte bolnice Zvonka Đorđevića, platio 217.000 dinara skuplje jer je, navodno, presudila „veoma bitna razlika u kvalitetu između dve ponude“.

- Instrument koji smo odabrali nema međupotez, već se radi o jednopoteznom aplikatoru. Međupotez oduzima dragoceno vreme i jednim potezom zaustavlja se krvarenje - kaže Đorđević.

Komisija za zaštitu prava ponuđača presudila je ko je ovde u pravu i posao je za neke druge nadležne organe da utvrde zašto je odabrana ista, a skuplja ponuda.

Sekretarka Komisije za zaštitu prava ponuđača u postupcima javnih nabavki Aleksandra Litričin potvrdila je za OK radio da je postupak po zahtevu „Premium surgical company“ okončan, a rešenje Komisije istaknuto na sajtu ovog državnog organa  i Portalu javnih nabavki.

Iz rešenja se vidi da je ZC Vranje u obavezi da odmah plati Beograđanima 89.000 dinara za nadoknadu troškova postupka.

Protiv ove odluke Komisije ZC Vranje ne može izjaviti žalbu jer je konačna, a protiv nje se može samo pokrenuti upravni spor koji ne odlaže izvršenje rešenja.

Republička komisija je po zahtevima za zaštitu prava ponuđača tokom prošle i ove kalendarske godine delimično poništila niz postupka javnih nabavki ZC Vranje, pa su, osim materijalne štete, pojedina odeljenja zbog toga ostajala bez neophodnih materijala, instrumenata i opreme.

Postupke su pred Republičkom komisijom povele i dobile firme „Sanomed“ d.o.o. Novi Sad (javna nabavke JN 08/14, partija 137 - špricevi i konektori) „Drager tehnika“ (JN 35/2013, partija 24 - servisiranje anestezioloških aparata i respiratora), Narcissus d.o.o. Ada (javna nabavka osteosintetskog materijala i implantanata u ortopediji) i kikindske firma „Pro media“.

Nezvanično se govori da ima četrdesetak sličnih tendera koji su poništeni ili su u postupku poništenja.

V.d. direktora Opšte bolnice u osnivanju Slobodan Milenković alarmirao je javnost početkom leta izjavom da je zbog nedostatka sanitetskog materijala, opreme i aparature, te rušenja tenderskih procedura stanje u bolnici katastrofalno, da lekari nemaju elementarnih uslova za rad i da se operacije odvijaju u veoma rizičnim uslovima.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: