PAŽNJA: Svinjokolji mogu biti opasni po život!

U fokusu - Utorak 02.12.2014 - 12:32

U vreme svinjokolja u Vranju, koji su aktuelni baš ovih dana, prisutna je i potencijalna opasnost od trihineloze.

Tako se to radi. Al mora i da se pazi! Tako se to radi. Al mora i da se pazi!

U individualnim gazdinstvima ispravnost mesa kod zaklanih životinja takoreći se i ne kontroliše, a provera mesa jedina je preventiva od ove zarazne bolesti, upozoravaju stručnjaci.  

Veterinar  Dejan Tričković kaže da je broj pregleda izuzetno mali u odnosu na broj zaklanih životinja, a da je bilo slučajeva kada je prilikom kontrole mesa utvrđeno prisustvo trihinele.

- Kad je u pitanju individualno gazdinstvo, pojedinačna klanja za sopstvene potrebe  vlasnici svinja bi trebalo sami da donose meso na pregled i pored svih naših apelovanja nisu odgovorni.

U odnosu na broj svinja za koji pretpostavljamo da se zakolje u ovom periodu i broja pregleda razlika je ogromna. Ne znam da li je i deset odsto mesa kontrolisano – kaže Tričković.

On kaže da je situacija daleko bolja kod privatnih klanica kod kojih se kontroliše meso svake zaklane svinje, jer je klanica u nadležnosti inspekcije.

- Skoro smo imali pozitivne slučajeve kod divljih svinja to je bilo pre mesec dana, a svinja je ulovljena na području sela Barelić.

Trihinelozu prenose glodari, a pacova i miševa uvek ima oko svinjskih obora tako da rizik od zaraze uvek postoji -  kaže Tričković.

On objašnjava da trihinelozu prenose glodari, a pacova i miševa uvek ima oko svinjskih obora tako da rizik od zaraze uvek postoji.

Sreća je u celoj priči kaže to što Vranje nije područje na kome je trihineloza učestala kao što su Srem i Mačva .

- Trihineloza je neizlečiva bolest. Uđu larve u krvotok i trajno se šire prema mišićima. Simptomi su stomačne tegobe, groznica i povišena temperatura.

Može da se završi i smrtnim ishodom ako larva ugrozi neki od vitalnih organa – objašnjava Tričković.

On kaže da Zakon postoji ali se ne poštuje i zbog toga niko i ne odgovara svi vlasnici su dužni da prijave svinjokolj veterinarskoj inspekciji u roku od 24 časa.

 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: