Pismo KZ srpskoj javnosti: Mi smo u agoniji!

U fokusu - Četvrtak 07.05.2015 - 18:46

Književna zajednica "Borisav Stanković" iz Vranja uputila je otvoreno pismo predsedniku Nikoliću, premijeru Vučiću, ministu Tasovcu i kulturnoj javnosti u kojem upozorava da je ova organizacija više od pet godina u svojevrsnoj agoniji zbog lokalnih moćnika, a sada joj preti i izbacivanje iz radnog prostora, prenosi Tanjug.

Jedna od akcija Književne zajednice - foto OK Radio Jedna od akcija Književne zajednice - foto OK Radio

- KZ već više od pet godina ostavljena je na milost i nemilost lokalnim moćnicima, predstavnicima gradske vlasti, bez elementarnih uslova za rad, bez sredstava za programe, materijalne troškove i plate dvojice stalno zaposlenih, a sada joj preti izbacivanje iz radnog prostora u kojem radi već 16 godina.

Hajka na ovu instituciju ovih dana kulminira skandaloznim političko-pravnim nasiljem i izbacivanjem na ulicu iz njenog radnog prostora čime će, konačno, biti stavljena tačka na dalje postojanje i rad. Tim činom bi i bukvalno bila ugašena, a njen dvadesetšestogodišnji rad izbrisan - navodi se u pismu koje prenosi Tanjug.

Kako se dodaje, "siledžijsko ponašanje vlasti ogleda se u čitavom arsenalu metoda pritisaka - od zlostavljanja i verbalnog šikaniranja do ugrožavanja lične sigurnosti zaposlenih u Zajednici. Te pošasti nisu pošteđeni ni članovi njihovih porodica".

- Svesni posledica koje ovakav politički linč proizvodi na kulturni i javni život u Srbiji, apelujemo na Vas da svojim autoritetom utičete i učinite sve što je u Vašoj moći da ovakav pogrom jedne institucije kulture bude zaustavljen, te da se Književnoj zajednici "Borisav Stanković" omogući nesmetano ostvarivanje programskih ciljeva zbog kojih je osnovana -  ističe se u pismu.

Pismo su potpisali dobitnici nagrade "Borisav Stanković", autori i saradnici Književne zajednice, među kojima Dragoslav Mihailović, Danilo Nikolić, Radovan Beli Marković, Milovan Danojlić, Miroslav Josić Višnjić, Milo Lompar...

Kako se navodi u pismu, "osionost vlasti ogleda se u ukidanju svih dotacija i nepoštovanju Ugovora koji je nadležni organ Gradske uprave potpisao sa Književnom zajednicom".

 

OK RADIO, Tanjug

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: