PLEMENIITO: Borba protiv gladi porodilja i beba

U fokusu - Četvrtak 12.02.2015 - 07:38

Služba Patronaže Doma zdravlja u Vranju organizovala je akciju jednokratne pomoći u hrani za bebe u socijalno ugroženim porodicama u Pčinjskom okrugu.

Da su siti i zadovoljni! Da su siti i zadovoljni!

Karolina Popović, glavna sestra Patronaže, kaže da se pomoć dodeljuje majkama kojima je uz dojenje potrebna i dohrana za bebe nakon izlaska  iz porodilišta.

- Imamo 17 sestara na terenu koje obilaze majke sa bebama na području Pčinjskog okruga i imaju uvid u situaciju, kada uđu u porodicu.

Majke koje ne doje dobijaju veće količine mleka u prahu kontinuirano ukoliko se nalaze u teškoj materijalnoj situaciji.

Doniramo i kašice koje su obezbeđene zahvaljujući organizaciji „Životna pomoć“.

Ušle smo u priču da majkama pomognemo dok ne počnu da dobijaju materijalni dodatak i socijalnu pomoć – objašnjava  Popovićeva.

Ova patronažna sestra je i inicijator čitave priče.

- Morala sam da sa svojim kolegenicama preduzmem nešto, jer mnogo je majki koje nemaju mogućnosti da prehrane novorođenčad. Materijalna situacija je sve teža i teža i to je katastrofa – kaže Popovićeva.

Prema njenim rečima sve je više mladih ljudi koji osnivaju porodicu, a žive na račun svojih roditelja. Tako se dešava da stručnjaci na terenu obilaze i  porodilje koje sebi mogu da priušte jedva kesicu supe za jedan obrok.

- I ona sa takvom ishranom treba da očekuje da ima laktaciju i da može da  doji bebu? To je strašno.

Trenutno, na području koji pokrivamo u veoma teškoj materijalnoj situaciji je 15 porodilja.

U akciji pomoći dobili smo podršku odeljenja Ginekologije i gradske apoteke. Kome god da smo se obratili za pomoć, niko nas nije odbio.

Podržaće nas finansijski i sindikati Zdravstvenog centra, a mleko u prahu nam doniraju i privatne apoteke  – kaže Popovićeva.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: