Policajci sve ugroženiji na poslu

U fokusu - Sreda 02.04.2014 - 13:04

Vranje - U Pčinjskom okrugu u poslednje dve godine zabeleženo je čak 150 napada na policajce.

Ilustracija Novosti Ilustracija Novosti

U poslednjih pet godina taj broj je oko 300 napada.

Napadi na policajce u 2012. i 2013 kada se radi o Vranju zabeleženi su čak 77 puta, a u Pčinjskom okrugu ih je bilo 44.

Ishod ovih napada bile su lakše i teže telesne povrede pripadnika organa javnog reda i mira, ali zabeležen je i jedan sa smrtnim ishodom.

Policajci su zbog sve češćih napada na njih pre dve godine organizovali protest, ali se od tog perioda ništa bitno nije promenilo. U prilog tome ide  podatak da je u 2013. u  odnosu na 2012. broj napada na policajce veći za 35 odsto, kaže Predsednik Nezavisnog sindikata policije za Pčinjski okrug, Marjan Petrović.

- Kako će policajac koji preduzima svoja zakonska ovlašćenja na zaštiti Ustavom utvrđenog poretka da zaštiti građane, ako Ministrstvo pravde koje sve ove postupke koje vodi malo ne požuri?

Za krivično delo ometanje službenog lica u vršenju posla bezbednosti i održavanje javnog reda i mira, Osnovni sud izriče najblaže zatvorske kazne -  kaže Petrović

Policajci, koji su inače zaduženi za očuvanje javnog reda i mira, su posle raaznih sukoba na relaciji policija - politika sve češće su na meti obesnih sugrađana.

Njihova osionost ide dotle da se čak, petoro mladih osoba u centru Vranja direktno sukobilo sa pripadnicima interventne patrole, u julu 2013. godine.

Polomljeni prst jednog policajca, više modrica, podliva, nije bio dovoljno dobar razlog da se počinioci sankcionišu lišavanjem slobode.

Puštanje opasnih izgrednika iz pritvora ili njihovo oslobađanje u sudskom procesu vrlo su česta pojava u Vranju.

Iz tih razloga policija, iako sila koja obezbeđuje bezbednost, oseća se sve manje bezbednom.

 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: