POZORIŠTE, i dalje

U fokusu - Utorak 09.08.2016 - 22:04

Tokom vikenda, za sada nepoznati počinioci srušili su zaštitni pano i ogradu koja je bila postavljena na ulaz u zgradu Pozorišta „Bora Stanković“ u Vranju, koja je u rekonstrukciji.

Neko je čak Neko je čak

Incident se desio upravo u trenutku kada je Gradsko veće donelo odluku da se po hitnom postupku krene u proces dekontaminacije teatarskog zdanja.

Direktor vranjskog teatra Srđan Jovanović je trenutno na odmoru i nije upoznat sa najnovijim dešavanjima.

- Prvi put čujem. Mene niko nije obavestio da se nešto desilo – odgovara Jovanović.

On za OK Radio kaže da ovo nije prvi put da se dešava provala u zgradu koja čeka na dekontaminaciju i drugu fazu rekonstrukcije.

- Pre oko tri meseca desila se slična provala i gradska služba je ponovo postavila zaštitu na ulazu u zgradu, a počinioci nisu otkriveni – kaže Jovanović.

Ni posle tog slučaja nije preduzeto ništa kako bi se ulaz u zgradu bolje zaštitio.

Ulaz je bio zaštićen samo starim kulisama i pletenom žičanom armaturom, što ne predstavlja nikakvu prepreku za onog ko je namerio da uđe u Pozorište.

 

- Za obezbeđenje zgrade je po zaključku Odbora za rekonstrukciju Pozorišta „Bora Stanković“ zadužen Grad.

Te poslove bi trebalo da obavlja služba opštih poslova Gradske uprave
– kaže direktor Pozorišta.

U ponedeljak je na devetoj sednici Gradskog veća doneta odluka da se po hitnom postupku krene u proces dekontaminacije zgrade vranjskog teatra, kaže za OK Radio zamenik gradnačelnika Igor Andonov, koji je takođe bio zatečen informacijom o provali.

- Zaista ne znam ništa o tome i nije mi jasno ko može da dođe na ideju da provaljuje na kontaminirano gradilište, neko normalan svakako nije.

Mi smo doneli odluku da se krene u proces dekontaminacije, jer jednostavno nema smisla da se dalje čeka
– kaže Andonov.

Dekontaminaciju zgrade zagađene oplatolom bi trebalo da izvrši Institut „Vinča“, jedina referentna institucija u zemlji za ove poslove.

- Bez obzira što je „Vinča“ jedina relevantna institucija koja se bavi time, mi moramo po zakonu najpre da pokrenemo postupak javne nabavke.

Čim se taj postupak okonča, kreće se odmah sa dekontaminacijom, i po mojoj proceni, radovi bi trebalo da počnu za otprilike dvadesetak dana
– najavljuje Andonov.

 

Kako je na namenskom računu za obnovu zgrade Pozorišta vrlo malo para, Grad je morao da donese odluku o izdvajanju budžetskih sredstava da bi posao mogao da krene što pre.

- Da bi uopšte mogla da se raspiše javna nabavka, mi smo morali najpre da nađemo novac.

Na namenskom računu je svega oko sedam i po miliona dinara, a procena je da će dekontaminacija koštati oko 53 miliona bez PDV-a
– pojašnjava zamenik gradonačelnika.

On navodi da je Grad uspeo da iznađe način da se deo sredstava obezbedi i pre rebalansa budžeta, kako bi prva rata mogla da bude isplaćena izvođaču radova.

- Kompletan iznos bi trebalo da se obezbedi rebalansom budžeta u septembru mesecu.

Neke stavke koje nisu potrošene ćemo preorijentisati za proces dekontaminacije Pozorišta, jer to jeste naš prioritet nad prioritetima.

Neke druge stavke će morati da trpe, ali Pozorište će morati da bude završeno
– kaže Igor Andonov.

 

On otkriva i da postoje naznake da bi proces dekontaminacije mogao i da košta manje od predviđene ukupne sume od oko 60 miliona dinara.

- Gradonačelnik Slobodan Milenković je obavio neke razgovora sa ljudima iz Instituta „Vinča“ i tu postoji dobra volja da se ova početna cena spusti.

Ne bih mogao trenutno ništa precizno da kažem, ali verujem da bi cena dekontaminacije mogla da bude značajno niža
– najavljuje Igor Andonov.

Što se tiče incidenta sa provalom u zgradu Pozorišta tiče i sam gradonačelnik je bio zatečen informacijom.

- Zaista sada prvi put čujem za to i ne bih želeo da dajem neke paušalne izjave – kaže Milenković za OK Radio.

Na pitanje zbog čega zgrada nije bila bolje obezbeđena, gradonačelnik kaže da su kapaciteti Gradske uprave limitirani.

- Sigurno ćemo razmotriti i opciju uključivanja nekog privatnog obezbeđenja zgrade, ali mislim da za tim neće biti potrebe, jer će vrlo skoro krenuti radovi na dekontaminaciji – kaže gradonačelnik Milenković.

 

On navodi i da se radi i na obezbeđivanju sredstava za drugu fazu obnove Pozorišta.

- Sve naše aktivnosti su usmerene na to da se zatvori finansijska konstrukcija oko nastavka radova.

U tom poslu očekujemo i finansijsku podršku Republike i svaka pomoć u tom smislu je dobrodošla
– kaže Slobodan Milenković.

Problem sa zagađenjem zgrade vranjskog teatra nastao je prošle godine, nakon što su radnici koji su radili na postavljanju vodovodnih instalacija osetili zdravstvene probleme.

Tada su stručnjaci iz Instituta „Vinča“ otkrili da je prilikom obnove korišćen oplatol koji je opasan po zdravlje, a koji je korišćen i u tzv. „smrdljivim zgradama“ u Beogradu.

Predstavnici izvođača radova u prvoj fazi, firme „Banković“ iz Crne Trave su se u pisanoj izjavi ogradili od problema, tvrdeći da su koristili oplatol koji nije zabranjen i nalazi se u slobodnom prometu u Srbiji.

Ko će da snosi troškove dekontaminacije trebalo bi da utvrdi sud, jer je postupak još uvek u toku.

Procena je da bi sam proces radova na dekontaminaciji trebalo da traje najmanje tri meseca, nakon čega bi bio otvoren put za drugu fazu obnove.
 

Ovaj segment programa OK Radija podržan je od strane grada Vranja u okiru medijskog projekta "Informisanje građana u službi javnog interesa". Stavovi izneti u prilogu ne odražavaju nužno stav grada Vranja.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: