Pravi ikone od semenki

U fokusu - Nedelja 01.02.2015 - 09:28

Vranje - Mirjana Ivanović (60), domaćica iz Poloma kod Vladičinog Hana, već nekoliko godina u slobodno vreme izrađuje slike i ikone, ali od zrnevlja semena različitih biljaka.

Ikona Svetog Ranđela, rad Mirjane Ivanović Ikona Svetog Ranđela, rad Mirjane Ivanović

Ovim hobijem ona je počela da se bavi sasvim sučajno, da bi ispunila slobodno vreme nakon što je prestala da radi u „Jumku“.

- Najčešće slike pravim od semana lucerke, zatim maka, susama, raznog baštenskog cveća, semana livadskih trava i drugih biljaka.

Uglavnom biram seme različitih nijansi, kako bi kasnije  na radovima iznijansirala crte lica, pogled, senku predmeta i druge stvari.

Kada odaberem seme, premazujem ga lepkom i na kraju, na staklenoj površini, jedno po jedno zrno lepim iglom - pojašnjava Mirjana.  

Da bi izradila jednu sliku sa motivom pauna ili cveća Mirjani je potrebno mesec dana rada.

- Ikonu Sv. Nikole radila sam više od mesec dana. Ona mi je nakako i najdraža. Poseban je osećaj kada radim na ikonama. Nije isto kao kod drugih motiva.

Potrebno je posebno stanje duha da bi se uradila ikona, tačnije smirenje. Jedino nju nisam htela da prodam, iako su mi je mnogi tražili - kaže Mirjana.

Ona je do sada izlagala na mnogim izložbama. Njene slike se prodaju njaviše van Vladičinog Hana, i to u Beogradu, Nišu, Leskovcu i Vranju. Neke su završile čak i u Rusiji.

Cena ovakvih radova kreće se od 600 pa do 3.000 dinara, u zavisnosti od motiva i veličine.

Mirjanina kreativnost došla je do izražaja i u drugim stvarima, pa tako hekla, izraduje razne ukrasne figure kombinovanjem drveta, suvog cveća i borovih šišarki.

Pored ovoga još i tka, prede vunu, plete i hekla.

Slađana Tasić

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: