Prepolovljen broj auto škola u Vranju

U fokusu - Sreda 19.03.2014 - 14:34

Samo pet od nekadašnjih 12 auto škola u Vranju nastavilo je sa radom posle stupanja na snagu novog Zakona o bezbednosti saobraćaja.

Obuka vozača Foto - prelistavanje.rs Obuka vozača Foto - prelistavanje.rs

Iako je pet auto škola nastavilo da pruža uslugu obučavanja budućih vozača, njih danas pohađa daleko manji brooj vozača nego ranije, pre svega zbog cene polaganja i kompleksnosti procedure sticanja dozvole za upravljanje automobilima.

Tako je, pre donošenja Zakona, bilo dovoljno izdvojiti oko 40.000 dinara za sticanje osnovne „B“  kategorije, dok je sada za isti cilj potrebno izdvojiti oko 80.000 dinara, pod uslovom da kandidati polože iz prvog puta.

Samo za teorijske i praktične časove, u zavisnosti od auto škole, potrebno je izdvojiti oko 60.000 dinara. Izlazak na praktične i teorijske ispite naplaćuje se dodatno i košta između 5.000 i 6.000 dinara.

Ove treba uračunati i cifru od 8.520 dinara ,za polaganje prve pomoći, koja se uplaćuje Crvenom krstu.

Stanimir Trajković, predsednik Privredne komore auto zajednica za Pčinjski okrug navodi da su  sem kandidata i auto škole suočene sa problemima.

- Usvojen je takav Zakon koji je opteretio auto škole sa velikom administracijom i ostavio malo prostora za njihovo stručno delovanje -  rekao je Trajković za OK radio.

Zakon, dodaje on, umesto da poboljša postojeće stanje, samo je naneo štetu kako školama tako i kandidatima.

- Od pet auto škola u Vranju, nijedna više nema uslova za izdavanje dozvole „ E“ kategorije. Da bi to ostvarili, svi zainteresovani u okrugu sada moraju da idu u Surdulicu, gde je jedino moguće polagati za tu kategoriju – kaže Trajković.

Milan Zdravković

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: