Priče starog Vranja: Kad je žandar ubio Šapkara

U fokusu - Petak 11.04.2014 - 01:32

Vranje – Milorad Mitić Rode Utka, žandar, živeo je u maloj kućici sa velikom baštom u donjem delu Odžinke. Srednjeg rasta, koščatih ruku i nogu, žurnim krupnim koracima prolazio bi kroz varoš.

Detalj iz starog Vranja Detalj iz starog Vranja

„Njegovo tepanje pamti se i na onaj svet“, govorili su gradski sitni lopovi.

„Kad će jedanput u penziju, utera nam strah u koske“, šaputali su po varoši.

I kao da prorekoše, ubrzo dočekaše da Rode žandar ode u penziju. Desilo se to pred rat, kad nemačka čizma poče da gazi Evropom.

U selu Donje Vranje živeo je neki prek čovek, niko mu nije pominjao ime, svi su ga poznavali po nadimku Šapkar. Taj kad bi se napio terorisao je celo selo.

Posle tuča, njemu ni dlaka na glavi nije falila, a seljaci su krvavih glava odlazili u varoš da traže pomoć kod lekara i zaštitu kod presednika opštine.

Šapkar kad ne bi pio radio je na zemlji kao i ostali Donjovranjci. Imao je volove i sitnu stoku i važio je za imućnog seljaka.

Rode je, u smiraj avgustovskog dana, dok je njegova žena Stojna testijom kanačetom posipala zemlju na rabadžijskom putu ispred njihove velike drvene kapije, radio oko loze koju je gajio ispred kuće jedine u tom kraju sa doksatom.

Dođoše dva žandara, sva usplahirena, i od straha promucaše:
„Rek'o predsedniik opštine da se obučete u službeno odelo i odmah da idemo u Donje Vranje. Šapkar golem zulum pravi. Istepa sve“.

Rode je, brzo se spremivši, uzeo pištolj sa futrolom i sa žandarima hitno se uputio prema Donjem Vranju.

Stigli su u dvorište Šapkara čije su zakrvavljene oči pretile i nagoveštavale nesreću.

„Naredba je od presednika opštine gospodina Janaćka da te privedemo u aps. Pustio si bivole u tuđe njive i uništio grdne useve ispod Morave, tukao seljake, polazi odmah“, siktao je Rode.

„Eve, sad ću. Ja će vas vas povedem, majku vam džandarsku, pa posle da pozdravite predsednika”, počeo je da viče Šapkar.

Uzeo je ostan, gabrov štap deblji i veći od ovčarskog. Krenuo je prema žandarima. Oni su se povlačili unazad dok je besno zamahivao.

„Bata Rode će ne potepa, što da radimo“, kukala su dvojica žandara. “Repetiraj puške. Pali“, naredio je.

Odjeknula su dva hica. Šapkar se zaneo i licem, obliven krvlju, pao na prašnjavu zemlju.

Šapkar je ubijen u samoodbrani, a Rode je otišao, nakon mesec dana, u zasluženu penziju.

Dušan Đorđević

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: