PROPADANJE HAREMLUKA: Sad raznose i ogradu!

U fokusu - Četvrtak 07.07.2016 - 11:12

Jedan od simbola Vranja, zgrada Haremluka, doživljava tragičnu sudbinu, jer je od nekada elitnog restorana i bisera restauratorske arhitekture postao simbol nebrige prema nasleđu iz prošlosti.

Nestaje deo po deo ograde na Haremluku FOTO S. Tasić/OK Radio Nestaje deo po deo ograde na Haremluku FOTO S. Tasić/OK Radio

I dok Haremluk čeka rešavanje vlasničkih odnosa u njegovom dvorištu  raste korov, na zidovima su ispisani grafiti, sve češće je mesto za javni toalet, a od nedavno neko je počeo da krade metalne rešetke sa zidova dvorišne ograde.

Gradski većnik zadužen za turizam i ugostiteljstvo Mića Mladenović kaže da je će preduzeti sve što je u njegovoj nadležnosti kako bi se to saniralo i sprečilo dalje nestaljanje metalnih delova ograde.

- Obavestićemo i policiju, kako bismo to dalje sprečili. Gledaćemo i da saniramo tu štetu i prekrečimo grafite.

Nisam bio upoznat sa ovom situacijom, već danas ću poslati ekipe da vidimo o čemu se radi
- najavljuje Mladenović.

On dodaje i da se o daljoj sudbini Haremluka razgovaralo nakon uspostavljanja nove vlasti u Vranju.

- Moramo da se dobro upoznamo sa problematikom oko Haremluka i sagledamo istorijat problema, da vidimo koji su neophodni potezi i koraci kako bismo preduzeli određene korake u pravom smeru.

Ima zainteresovanih  koji bi uzeli Haremluk pod zakup i bavili se delatnošću  koja je i ranije u njemu bila zastupljena.
Mislim da ćemo već do jeseni preduzeti nešto po tom pitanju
- kaže Mladenović.

Od kako je država zatvorila Haremluk, on kontinuirano propada, da bi sada pao na najniže grane i doživeo sudbinui da mu kradu ogradu.

Inače, Haremluk i Selamluk, u kome je Narodni muzej, čine jedinstveni kompleks Pašinog konaka, koji datira iz druge polovine 18. veka.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: