Re - brendiranje: General Pavlović

U fokusu - Utorak 28.10.2014 - 10:32

Vitez Karađorđeve zvezde i artiljerijski tehnički brigadni general Toma Pavlović rođen je 1992. godine u selu Dubnica kod Vranja.

Jedina sačuvana fotografija generala Pavlovića Jedina sačuvana fotografija generala Pavlovića

Gimanziju je učio u Vranju i odmah se istakao kao odličan đak, pa je na preporuku profesora upisao ono što je sanjao kao dečak -  Vojnu akademiju, u 33. klasi vojnih pitomaca, u Beogradu.

Vojnu akademiju je završio sa najvišim ocenama, pa je od strane ministrastav vojnog Kraljevine Srbije upućen na dalje školovanje, na višu Mihailovsku akademiju u Rusiju.

Na Mihailovskoj akademiji, u to vreme, vrhunskoj vojna akademiji stekao je solidno obrazovanje koje mu je poslužilo u njegovom daljem napredovanju na raznim vojnim i diplomatskim dužnostima.

Posle ratovanja u Dobrudži u Velikom ratu, general Toma Pavlović je postavljen za vojnog atašea Kraljevine Srbije u Rusiji, gde ostaje sve do 1919. godine.

Posle okrobarske revolucije koja zahvata Rusiju general Pavlović preko Londona se vratio u domovinu.

Od 1921. godine general Pavlović je bio u vojnoj misiji u Carigradu u Turskoj, potom vojni ataše u Beču, pa u Čehoslovačkoj, a posle te dužnosti raspoređen je u Vojnotehnički zavod u Kragujevcu.

General Pavlović je 1926. godine boravio u Francusku u poznatoj fabrici aviona Brege, a od 1927. do 1930. bio je upravnik pomenutog zavoda u Kragujevcu.

General Pavlović govorio je više jezika. ruski, nemački, francuski, turski,  češki…

Penzionisan je 1932. godine, u 50-toj godini života jer se nije slagao sa politikom generala Petra Živkovića, tadašnjeg  ministara unutrašnjih poslova, vojske i mornarice tokom Šestojanuarske diktature, od 1929. do 1931. godine.

Živković, od 1931. bio je organizator, a od 1936. predsednik režimske reakcionarne političke grupacije Jugoslovenske nacionalne stranke što se Pavloviću nije svidelo.

Početkom Drugog svetskog rata, 1941. godine reaktiviran je u vojsci i postavljen za upravnika Vojno-tehničkog zavoda u Obilićevu kod Kruševca.

U aprilskom ratu 1941. godine zarobili su ga Nemci i sproveli u zarobljenički logor gde je proveo od 1941. do 1945. godine. S proćeća 1946. vratio se u Jugoslaviju.

Umro je u Beogradu, 1960. godine potpuno skrajnut od očiju javnosti.

Priredio Dušan Đorđević    

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: