Re - brendiranje: Mile bombondžija

U fokusu - Sreda 12.11.2014 - 11:22

U glavnoj ulici u Vranju nema više kaldrme, a odavno nema ni radnje Krste bombondžije, pa miris tek isprženih krofni i crvenci u izlogu žive samo u sećanjima starijih Vranjanaca.

Bombondžija još pravi bombone i crvence Bombondžija još pravi bombone i crvence

Slatkiše iz Krstine radnje, ručno rađene, i spremljene na tradicionalan način,  još uvek pravi njegov posinak Miloje Ilić (77), poznatiji kao Mile bombondžija.

Iako već dvadesetak godina u penziji, još uvek proizvodi svilene bombone, petličiki, zagoretke i crvenci.

U Vranje je iz hanskog sela Bogoševa  došao pedesetih godina prošlog veka, nakon što je u Surdulici izučio zanat. Čuveni Krsta bombondžija nije imao potomke, pa je nakon četiri bezuspešna pokušaja da svoje umeće i zanat prenese na potencijalne naslednike, odustao od takve ideje.

Kada je Mile došao u njegovu radnju, svojim znanjem i umećem uspeo je da zadobije gazdino poverenje. Miloje kaže da je kasnije nasledio radnju u glavnoj ulici i brinuo o ostarelom Krsti i njegovoj ženi.

- Poslastičaru sam nazvao „Crvena zvezda“. Sa suprugom Zorom smo ustajali u tri izjutra i mesili krofne.

Znali smo da ponedeljkom ispržimo i po 1.800 komada za užinu. Dok ja ujutru razvezem jednu turu, supruga je već spremila drugu, pa vozim u drugo selo.

I sve su uvek bile vruće i sveže. Nije bilo narodnog sabora, nekog državnog praznika ili proslave da mi nismo bili prisutni.

Prodavali smo i kiselo mleko. Seljaci su nam svakog jutra u kantama donosili  mleko, a mi smo kiselili. I sve to ručno – priseća se Miloje.

Mnogi u ovom kraju pamte onaj neponovljivi ukus poslastice, u narodu poznate pod imenom crvenci.

Toga u Srbiji ima samo još u radionici kod Mile bombondžije. Uz zavodljivi miris svilenih bombona,  Miloje otkriva recept i tehniku spremanja pojedinih poslastica.

- Svi naši proizvodi su posni. Crvenci se recimo spremaju, tako što se smesa od šećera, brašna i vode kuva oko sat i po vremena.  

Kad se masa zgusne, konac na kome su nanizane jatkice oraha provlači se kroz ovu masu nekoliko puta i čeka se da se svi slojevi stegnu. Ns kraju se u preostalu masu dodaje  crvena boja, i kroz takvu smešu se prethodni niz provlači poslednji put.

Onda se okači da se još malo stegne. U našoj radnji smo ih vešali u izlogu. Prava je šteta što oni mogu da se spremaju samo zimi.

Mogu da traju najviše tri dana.  Petličiki se prave od šećera i vode, a potom se masa sipa u kalupe i čeka da se stegne – kaže Miloje.

On dodaje da bi sa penzijom od 15.000 dinara, da mu nije ovog zanata, teško mogao da sastavi kraj s krajem.

Mile kaže da ljudi kupuju njegove proizvode prvenstveno zbog toga što su kvalitetni i što ih vraćaju u davno prohujala vremena. Od prodaje se lepo zarađuje, pa je zanat preneo na svoje ćerke i unuke.

Slađana Tasić  
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: