Re - brendiranje: Proja pesmom izmerena

U fokusu - Subota 16.08.2014 - 08:06

Vranje - Najveći vranjski majstor za proju, „topenicu koja miriše na devojačku dušu“, Čedomir Krstić zvani Čeda Apasandžija, penzionisani zatvorski službenik.

Krstić je od proje napravio poemu Krstić je od proje napravio poemu

- Testo se zamesi od belog kukuruznog brašna samlevenog na vodenici sa dva kamena točka na vranjskoj reci iznad Belog mosta u naselju Tulbe.

Dodaje se jaje od domaću kokošku koja u životu nije videla koncentrat. Koliko i kada se dodaje, to je tajna.

Važno je da testo bude svetlo žuto kao i čuveno vranjsko žuto cveće. Peče se pod sač, mi to kažemo pod vršnjik.

Dobro se založi da postigne željena temperatura, a potom ostavi da se malo ohladi. Tada se stavi tava sa projom i zatrpa vrelim pepelom.

Ispeče se za desetak minuta. Za to vreme otpeva se jedna do dve vranjske pesme.

Ja obavezno pevam: „Svu noć sedim pred kapiju ranim Stanu s leblebiju“, i „Kaži Suto, kaži dušo“ i inikad mi se nije desilo da mi proja zagori.

Tava se, potom, izvadi i poklopi čistom krpom, pa ostavi da se malo ohladi. Jede se leti sa kiselim mlekom i ovčjim sirom, a može i sa salatom tarator (kiselo mleko, karstavac iseckan na sitno i tucan beli luk).

Zimi sa sitno seckanom slaninom koja se proprži i prelije preko proje. Može i prženicom, onom na konci.

Mezi se barena turšija i popije jedna rakija, ona oštra. Obavezno se uz takvu proju popije čaša ljutog svežeg soka od paradajza za osveženje.

Vranjska proja topi se u ustima i zato je nazivamo devojčka duša-topenica – objašnjava Čeda.

On daje i  recept za barene paprike, a s obzirom da ide priprema zimnice  smatra da bez tegle sa barenom parpikom na polici u podrumu ili špajzu  kao da neššto fali, pa meraklijama ne daje mira preko zime.

- Paprike se u Vranju bare po receptima koji se nasleđuju, a lično meni se ovaj najviše dopada jer nikad do sad nisam omanuo. Sočne su, krckaju i imaju ukus "glava boli".

Dakle, paprike (ja barim baburu) se očiste od drške i seme, opreru spolja i iznutra da izađe seme i ocede se.

Iseckaju se pet glavice belog luka i tri veze perušna, toliko treba za 7 kilograma paprika ili tri veće tegle sa barenom paprikom.

Smesu za barenje (3l vode, 1/2l prirodno alkoholno sirće 9%, ½ zejtina, 250 gr šećera, 250 gr soli, 1 kesica crnog bibera u zrnu i 1 list lovora) staviti u šerpu da provri.

Kad provri stavljati desetak paprika, bariti samo da pusti 2-3 ključa jer ne smeju da budu premekane.

Barene paprike ređati u teglu, svaki red posipati sa seckanim belim lukom i peršunom.

Kad se tegla napuni sa paprikama, paprike pritisnuti sa plastičnom rešetkom za tegle, i napuniti teglu sa vrelom smesom gde se barile paprike.

Tegle dobro zatvoriti, pokriti i ušuškati sa neko staro ćebe dok se ne ohlade – kaže Čeda.

Dušan Đorđević

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: