Vranje - Najveći vranjski majstor za proju, „topenicu koja miriše na devojačku dušu“, Čedomir Krstić zvani Čeda Apasandžija, penzionisani zatvorski službenik.
Krstić je od proje napravio poemu
- Testo se zamesi od belog kukuruznog brašna samlevenog na vodenici sa dva kamena točka na vranjskoj reci iznad Belog mosta u naselju Tulbe.
Dodaje se jaje od domaću kokošku koja u životu nije videla koncentrat. Koliko i kada se dodaje, to je tajna.
Važno je da testo bude svetlo žuto kao i čuveno vranjsko žuto cveće. Peče se pod sač, mi to kažemo pod vršnjik.
Dobro se založi da postigne željena temperatura, a potom ostavi da se malo ohladi. Tada se stavi tava sa projom i zatrpa vrelim pepelom.
Ispeče se za desetak minuta. Za to vreme otpeva se jedna do dve vranjske pesme.
Ja obavezno pevam: „Svu noć sedim pred kapiju ranim Stanu s leblebiju“, i „Kaži Suto, kaži dušo“ i inikad mi se nije desilo da mi proja zagori.
Tava se, potom, izvadi i poklopi čistom krpom, pa ostavi da se malo ohladi. Jede se leti sa kiselim mlekom i ovčjim sirom, a može i sa salatom tarator (kiselo mleko, karstavac iseckan na sitno i tucan beli luk).
Zimi sa sitno seckanom slaninom koja se proprži i prelije preko proje. Može i prženicom, onom na konci.
Mezi se barena turšija i popije jedna rakija, ona oštra. Obavezno se uz takvu proju popije čaša ljutog svežeg soka od paradajza za osveženje.
Vranjska proja topi se u ustima i zato je nazivamo devojčka duša-topenica – objašnjava Čeda.
On daje i recept za barene paprike, a s obzirom da ide priprema zimnice smatra da bez tegle sa barenom parpikom na polici u podrumu ili špajzu kao da neššto fali, pa meraklijama ne daje mira preko zime.
- Paprike se u Vranju bare po receptima koji se nasleđuju, a lično meni se ovaj najviše dopada jer nikad do sad nisam omanuo. Sočne su, krckaju i imaju ukus "glava boli".
Dakle, paprike (ja barim baburu) se očiste od drške i seme, opreru spolja i iznutra da izađe seme i ocede se.
Iseckaju se pet glavice belog luka i tri veze perušna, toliko treba za 7 kilograma paprika ili tri veće tegle sa barenom paprikom.
Smesu za barenje (3l vode, 1/2l prirodno alkoholno sirće 9%, ½ zejtina, 250 gr šećera, 250 gr soli, 1 kesica crnog bibera u zrnu i 1 list lovora) staviti u šerpu da provri.
Kad provri stavljati desetak paprika, bariti samo da pusti 2-3 ključa jer ne smeju da budu premekane.
Barene paprike ređati u teglu, svaki red posipati sa seckanim belim lukom i peršunom.
Kad se tegla napuni sa paprikama, paprike pritisnuti sa plastičnom rešetkom za tegle, i napuniti teglu sa vrelom smesom gde se barile paprike.
Tegle dobro zatvoriti, pokriti i ušuškati sa neko staro ćebe dok se ne ohlade – kaže Čeda.
Dušan Đorđević
Vrati se na kategoriju U fokusu
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.