Re - brendiranje: Vranjska samsa

U fokusu - Četvrtak 14.08.2014 - 09:22

Mlade domaćice iz Vranja spremaju vranjsku pitu, samsu, po receptu njihovih svekrva i majki, pa se ona sprema od 19. veka, pa naovamo, na isti način.

Evo recepta za najposebniju pitu na svetu Evo recepta za najposebniju pitu na svetu

- Za samsu će vam reći da je to prazna pita, i neće puno pogrešiti.

Na izgled prazna, a ustvari sočna, sa dušom od upijenog kiselog mleka i tucanog belog luka, krcka, topi se u ustima, zavodi, zanese i neznate koliko vam je dosta.

A ona se ne jede puno, ni malo, već kad je najslađe tad se ostavlja i ustaje sa stola kako bi ostala u mislima, u želji da se makar jednom nedeljno nađe na trpezi – kaže jedna od njih.

Za samsu je potrebno kilogram mekog brašna, pola litre otopljene svinjske masti (može i manje), soli, vode (da se zamesi meko testo).

Raspremi se drveni sto, pospe brašnom, obuče spacijalne kuvarska kecelja da se samsi da na važnosti, u rukama se uzme malo brašna, tri puta se prospe po stolu, prekrsti i pomoli: “Sa spomen na svekrvu moju Bože daj, amin”!

- U posudu sipam oko 800 grama brašna, dodam soli, po ukusu, i zamesim sa mlakom vodom. Brašno se dosipa na stolu da se testo ne lepi.

Testo se razvuče na stolu tankom oklagijom – sukaljkom. Vreme je za prvu pauzu. Pije se prva kafica i baci se sjaj iz očiju na testo.

Potom se, testo razvlači do debljine od 5 mm u oblik kruga. Premaže se sa jednom do dve kašike otopljene masti.

Prstom se iscrta krug na testu, veličine velikog plitkog tanjira. Nožem se zareže testo od ivice do ruba ocrtanog tanjira.

Dobije se 12-16 "traka" testa koje spaja zajednički krug. Svaka traka prebaci se preko kruga i prstima razvuče po obodu kruga.

Svaka traka se premaže kašikom otopljene masti, a trake se prebacuju preko kruga, jednu preko druge, nije bitno kojim redom.

Na kraju, dobija se jedna debela "palačinku". Pospe se sto brašnom, okrene se "palačinku" licem ka stolu i prstima  se razvuče testo u oblik kvadrata veličine pola metra, možda malo više.

Zatim se dva puta savija testo i nožem iseče uz ivicu. Dobija se dugačak, ali debeo rezanac.

Rezanac se iseče nožem ukoso tako da  se dobije testo u obliku malih baklava. Komadići testa slažu se u namašćen pleh.

Sledi druga pauza, stavlja se džezva sa kafom. Gleda se u talog popijene kafe i kažiprstom se pristisne želja.

Ako je sve do tada bilo kako treba sa mešenjem samse znaci u talogu najavljuju sreću i radost. Potom se, komadići samse premažu uljem i stave u šporet.

Na jačoj vatri peku se oko 45 minuta. Mora da se pazi da se testo ne prepeče, inače će biti tvrdo.

Čim dobije svetlosmeđu zlatnu boju vadi se iz rerne šporeta. Dva do tri čena belog luka istucaju se drvenim tučkom - klucalom u zemljanoj posudi - kalenici, posole se, doda se dva decilitra kravljeg kiselog mleka i jedna pavlaka i sve se dobro izmeša.

Vrela samsa se premaže tom smesom. Jede se toplo.

Bitno je da je testo dobro umešeno, da se okrene licem na dole pre nego se razvuče u kvadrat i da se ne prepeče.

Kad se prelije smesom od kiselog mleka ne vraća se u rernu. Veseli bili dok jeli i pazite da ne prejedete, samsa ne dozvoljava ništa preterano, bez reda  – završva priču mlada domaćica iz Vranja.
   
Dušan Đorđević
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: