Sprečena EKOLOŠKA KATASTROFA na Vlasini

U fokusu - Utorak 02.08.2016 - 16:10

Vranje - Radeći na uređenju prilaznih puteva koji vode od glavne saobraćajnice na Vlasini pa do jezera, građevinsko preduzeće „Buja bau“ iz Bujanovca posipalo je prašinu, kamenje i pesak za koje se sumnja da je sa deponije fabrike kamene vune „Knauf insulation“ iz Surdulice.

Sa lica mesta FOTO amaterski snimak/OK Radio Sa lica mesta FOTO amaterski snimak/OK Radio

Informaciju o nasipanju puteva na Vlasini otpadom iz “Knaufa” delimično je potvrdila Slađana Maksimović, direktorka surduličke Direkcije za građevinsko zemljište i puteve.

Tačno je da su kamioni dovozili materijal koji ne odgovara, ali on je već uklonjen sa Vlasine.

Nadzorni organ me je obavestio da materijal koji je izvezen nije dobrog kvaliteta i da je on to stopirao i da takav materijal neće da ugradi.

Taj materijal nije onaj koji odgovara uslovima tendera, i nadzorni organ je naložio da se vrati sa Vlasine.

Reagovalo se znači na kvalitet materijala. Da li je sa deponije “Knaufa”, videćemo tek.

Inače, sa izvođačima je ugovoreno da se  materijal dotera iz kamenoloma u Mominom kamenu
-  rekla je Maksimovićeva.

Ona kaže da iako je padala kiša, prašina i pesak nisu dospeli u jezero, jer nije reč o velikim količinama takvog materijala.

- Rešavamo problem, sve je sklonjeno, jer čim smo došli do saznanja mi smo reagovali i to smo zaustavili.

Mi smo upravljači zaštićenog područja i nećemo dozvoliti da neko na Vlasini radi što ne treba
- poručuje Maksimovićeva.

Niko od predstavnika “Knaufa” i firme “Buja bau” nije odgovarao na pozive  na zvaničnim kontakt telefonima ova dva preduzeća.

Snežana Bogdanović, ekološki inspektor u opštini Surdulica, kaže da  je čula za ovaj slučaj, ali da još uvek nije upoznata sa detaljima.

- Takav materijal sa deponije “Knaufa” može da se koristi  samo ako su rađene analize i ako je potvrđeno da nije opasan i da može da se koristi za posipanje puta.

Za tako nešto trebalo bi da imaju odgovarajuću papirologiju i izveštaj  ovlašćene kuće o takvoj vrsti otpada, pa tek onda da ga koriste.

Jedne godine sam tražila od Ministarstva poljoprivrede i zaštite  životne sredine  izveštaj o otpadu iz “Knaufa” i oni su rekli da nije opasan i da može da se koristi za posipanje puteva
- pojašnjava  Bogdanovićeva.

Danko Jović, rukovodilac Zavoda za zaštitu prirode u Nišu, kaže da ima informaciju da se  nešto na Vlasini  dešavalo, ali da ne zna o čemu je tačno reč.

- Izaći ćemo na teren, ali pre nas moraju da područje obiđu inspektori za zaštitu životne sredine, pa tek mi.

Tek nakon njihovog izveštaja, mi možemo da reagujemo
- kaže Jović.

Nela Cvetković, master inženjer zaštite životne sredine i vlasnik agencije “Marvik-S” iz Vranja koja se bavi izradom studija o proceni uticaja na životnu sredinu,  kaže da “Knauf” ima sve potrebne dozvole  iz oblasti zaštite životne sredine, što se tiče proizvodnje i skladištenja otpada.

- Da li taj otpad iz fabrike može da bude štetan u dodiru sa živim svetom kada dospe u vodu, kada se nađe u prirodi ili kada ga udišu ljudi, može da se govori tek nakon detaljnih analiza.

“Knauf” ima sve potrebne dozvole, ali šta se dešava kad neko možda na nepropisan, ili nedozvoljen način uzima njihov otpad  to, mora da se utvrdi
- kaže Cvetkovićeva.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: