Srbija gori, vranjski studenti čekaju

U fokusu - Utorak 07.10.2014 - 12:14

Vranje je u Srbiji jedino mesto sa fakultetima čiji studenti neće učestvovati u protestima akademaca u utorak pokrenutim širom zemlje.

Učiteljski fakultet u Vranju Učiteljski fakultet u Vranju

Studentski parlamenti vranjskih fakulteta takvu odluku doneli su iz finansijskih razloga,  jer je kako kažu odlazak za Beograd i Niš za njih „ogroman trošak“.

Prema rečima predsednika ovdašnjih studentskih organizacija, u Vranju će protesta studenata tek biti i to sredinom meseca.

Miloš Stojanović, predsednik studentskog parlamenta na Učiteljskom fakultetu  kaže da  akademci te visokoobrazovne institucije nikako nisu odustali od protesta, ali je dogovor da sada ne blokiraju ulice i ne ometaju nastavu, jer već štrajkuje Univerzitet u Nišu kome pripada i njihova škola.

- Imali smo brojne sastanke na Univerzitetu u Nišu povodom toga. U Nišu će biti protesta naših kolega, a mi zbog troškova prevoza nećemo da im se prudružimo u ovom trenutku. Takav je dogovor .

Najavljeni su protesti za sredinu oktobra, tada ćemo lil blokirati ulice, ili idemo direktno za Beograd, sve zavisi od odluke SKONUS-a, Studentske konferencije Univerziteta Srbije, vrhovnog studentskog tela, zato što poštujemo hijerarhiju u celoj priči – objašnjava Stojanović.

Prema njegovim rečima nezadovoljstvo studenata izazvano je usvojenim Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju. Ministarstvo je smanjilo broj ispitnih rokova.

- Studenti osim smanjenja ispitnih rokova gube apsolventski staž . Generacija koja je juna odslušala četvrtu godinu nema više prava na budžet.

Apsolventski staž je ukinut pre - dve tri godine. Sada se to naziva produžena godina i fakulteti su dozvoljavali da u toj produženoj godini studenti ostanu na budžetu.

Izmenama i dopunama zakona o visokom obrazovanju i to je ukinuto. To obuhvata generaciju koja je fakultete upisala 2010/2011 godine.

Samim tim dobijaju status samofinansirajućih studenata plaćajući zaostale ispite. Svaki ispit ima određeni broj bodova, a studenti po jednom bodu plaćaju 1.000 dinara.

Ponovo slušaju iste predmete i u proseku za njih plaćaju kao za celu godinu – objašnjava Stojanović.   

Na Visokoj školi primenjenih strukovnih studija u Vranju nemaju stav po pitanju studentskih protesta, jer ih kako kažu studentski parlamenti iz univerzitetskih centara u Beogradu i Nišu  po tom pitanju nisu ni kontaktirali  niti sui h pozvali da im se pridruže.

Miloš Nikolić, predsednik studentskog parlamenta na toj obrazovnoj instituciji  kaže da će do kraja nedelje imati sednicu na kojoj će doneti odluku o protestima.

 -  Sada trenutno mi nemamo stav po tom pitanju. Do ovog trenutka niko nas nije kontaktirao ni po jednoj osnovi.

Moje lično mišljenje je da ne  treba smanjivati broj ispitnih rokova, jer to nije u interesu studenata.

Treba da bude omogućeno  da studenti  koji odslušaju  poslednju godinu studija imaju još godinu dana da završe sa preostalim ispitima, da ne bi plaćali.

Shodno materijalnoj situaciji u kojoj se nalazimo nije korektno da se “radi ovo što se sada radi” studentima. Na protestima koji su najavljeni za sredinu oktobra u Vranju, učestvujemo tu nema dileme.

Po tom pitanju mi smo kao organizacija složni – kaže Nikolić.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: