Šta se to obeležava na Krfu?

U fokusu - Utorak 25.09.2012 - 13:25

Vranjske vlasti i Udruženje potomaka ratnika oslobodilačkih ratova do 1918. godine u utorak su počele proslavu više međusobno, bar po godinama, nespojivih jubileja.

Srpsko vojničko groblje Zejtinlik u Solunu Srpsko vojničko groblje Zejtinlik u Solunu
U utorak je, naime, odlaskom na Krf, radi "poklonjenja senima ratnika" otišla delegacija grada, čime je zvanično započelo obeležavanje 100 godina od " Kumanovske bitke i oslobođenja južne Srbije od Turaka u balkanskim ratovima". 
 
U tom smislu, ostaje nejasno zašto je ovo obeležavanje započeto odlaskom na Krf, koji je vezan za stradanja srpskih vojnika u “albanskoj golgoti”, koja se nije dešavala 1912., već tri godine kasnije, 1915.
 
Zvanična istorija kaže da su  1912. godine u 1. balkanskom ratu oslobođeni  Preševo, Trgovište i Bujanovac, te deo teritorije oko Buštranja, dok je Vranje u sastav Srbije ušlo 1878. godine, dakle 40 godina ranije.  
 
Pod "oslobođenjem Stare Srbije" u istoriografiji se smatra oslobođenje Makedonije od Turaka. Zato se taj datum i obeležava u Makedoniji, tačnije na tvrđavi Zebrnjak. 
 
Ovo je jedna od retkih prilika kada se značajan datum srpske istorije slavi u stranoj državi. 
 
Srpska vojska je posle Kumanovske bitke u 1. balkanskom ratu vodila još dve velike bitke, kod Prilepa 3., i kod Bitolja 19. novembra, ali ovi datumi nisu bili interesantni za lokalnu vlast u Vranju, iz nepoznatih razloga. 
 
Istoričar Boža Janjić objašnjava da je u povezivanju istorijskih datuma koje Grad Vranje obeležava presudnu ulogu odigrao mesec oktobar. 
 
- On je od značaja za pobedu srpske vojske i oslobođenje južnih krajeva od Turaka 1912., ali i od okupatora u Prvom Svetskom ratu 1918 – kaže Janjić. 
 
Podudaranje ovih važnih datuma, prema njegovim rečima, uslovilo je da oni budu spojeni i programom  obeležavanja.
 
Većnik Branimir Stojančić objašnjava da su o trošku grada na Krf u utorak otputovali samo najbolji učenici osnovnih i srednjih vranjskih škola. 
 
Ostale, prema njegovim rečima, putovanje košta 140 evra u tri rate, a kompletna organizacija je u nadležnosti Udruženja potomaka ratnika.
OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: