ŠTIPLIJA: Pravi posao tek nas čeka

U fokusu - Nedelja 29.11.2015 - 11:20

Glavni i odgovorni urednik portala European Western Balkans Nemanja Todorović Štiplija, rodom iz Vranja i Vranjanac po izboru izjavio je da je otvaranje prvih poglavlja u pregovorima sa EU simboličan početak posla.

Štiplija: dug put do EU Štiplija: dug put do EU

- Pravi rad na usaglasavanju zakonodavstva i građenju administrativnih kapaciteta za članstvo u EU tek predstoji.


Taj proces može da traje godinama i zavisi od volje sa obe strane - rekao je Štiplija Tanjugu.

Štiplija podseća da je nemački Bundestag zahtevao da poglavlja 23, 24 i 35 budu otvorena među prvima.

Sada su se stvorili uslovi za otvaranje poglavlja 35, jer su nemački parlamentarci zadovoljni napretkom u dijalogu Beograda i Prištine, pa će to poglavlje, uz Poglavlje 32, koje je pripremljeno još u avgustu 2014. godine, biti prvo otvoreno, kaže Štiplija.

Prema njegovim rečima, sad je na Evropskom savetu da pozove Srbiju da preda pregovaracku poziciju za poglavlje 32, posle čega će se i teoretski stvoriti uslovi za otvaranje tog poglavlja.

Dobro je, ocenjuje Štiplija, što Bundestag nije bio na stanovištu da se poglavlja 23, 24 i 35 moraju otvoriti zajedno, budući da poglavlja koja se tiču osnovnih prava nisu za to spremna, jer je ostalo mnogo nezavršenog posla sa obe strane u vezi sa akcionim planovima.

- Sa naše strane, to je akcioni plan o nacionalnim manjinama čija je izrada u toku, a koji može izazvati i reakcije nekih država članica. Teoretski je moguće da se to sve završi do marta za kada je i planirano otvaranje poglavlja - rekao je on.

Međutim, Štiplija  kaže da bi u narednom periodu moglo doći do malih problema i kod tog poglavlja jer određeni delovi naših institucija nisu spremni da prihvate takvu vrstu nadzora.

- Takvu vrstu nadzora inače vrši i Državna revizorska institucija, a na određene akte koje izdaje DRI institucije države ne reaguju - rekao je Štiplija.
 
On je ocenio da je zanimljivo i što niko više ne pominje pregovaračku poziciju EU o Poglavlju 35, koja je pre nekoliko nedelja izazvala veliku pažnju jer je svima zasmetalo što se tad pominju pregovori Srbije i Kosova, a ne Beograda i Prištine, iako je ta formulacija, podseća, prihvacena još 2014. godine.

Tanjug, OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: