Sve je više bolesno gojazne dece

U fokusu - Utorak 02.10.2012 - 12:09

U Vranju raste sve više gojazne dece, i to češće devojčice od dečaka, upozoravaju lekari.

Ilustracija Ilustracija
Lazar Stanković, pedijatar,  ističe da gojaznost ide od blago popunjene do izrazito debele dece.
 
- Zabrinjava podatak da veliki broj sasvim male dece ima problema sa povišenim krvnim pritiskom. Od ovih slučajeva svako drugo dete je sa viškom kilograma – upozorava on.
 
Prema njegovim rečima, poblem sa viškom kilograma počinje od malena.  
 
– Kompletna odgovornost za ovaj problem pada na roditelje. I dalje se veruje da su debela deca ujedna i zdrava, što je potpuno pogrešno – ističe on. 
 
Poslednjih godina sve više majki, kako bi izbegle dojenje,  za ishranu beba koriste adaptirana mleka, što je prvi korak ka nepravilnoj ishrani, pa i gojaznosti. 
 
Pored povišenog krvog pritiska, deca sa nezdravim viškom kolograma su u većem riziku  da dobiju dijabetes, krivu kičmu, oštećene zglobove i stopala, kao i  probleme sa bubrezima. 
 
Kod dece sa viškom kolograma neophodno je prvo redukovati  ishranu, uvesti pet manjih obroka umesto tri obilna, a iznad svega povećati fizičku aktivnost. 
 
- Velika greška roditelja je što potrebu  za vodom kod dece  uglavnom zamenjuju sokovima u velikim količinama - objašnava Stanković.
 
- Savet roditeljama je da iz ishrane izbace  suhomesnate proizvode, sokove, a slatkiše svedu na najmanju meru, kako bi doprineli zdravlju svog deteta, kako u zdravstvenom, tako i u estetskom smislu -   zaključuje doktor Lazar Stanković.

 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: