Banka mu otvorila račun bez njegovog znanja, pa tražila pare!

U fokusu - Utorak 15.11.2016 - 21:46

Tadašnja Grčka banka otvorila je pre nekoliko godina račun Goranu Joviću iz Vranja bez njegovog znanja, tvrdi on, nakon čega mu je dug za održavanje računa dostigao 40.000 dinara, i to u Vojvođanskoj banci, koja je pravni sledbenik Nacionalne banke Grčke.

Sedište Vojvođanske banke u Vranju FOTO S. Tasić/OK Radio Sedište Vojvođanske banke u Vranju FOTO S. Tasić/OK Radio

Jović kaže da mu je banka, koja potražuje novac praktično po osnovu lažnog računa, pokazala kopiju njegove lične karte, ali da potpis na dokumentima nije bio njegov.

- Račun nisam ni otvorio jer mi nije trebao, a svakog meseca su me opominjali da im dugujem skoro 40.000 za održavanje.


Rečeno mi je da je to preuzeto  iz Grčke banke, ali ja nikada nisam otvarao ni jedan račun, ni u jednoj banci, jer nikada nisam bio zaposlen, pošto sam invalid.

Pokazali su mi fotokopiju moje stare lične karte, koja  je u trenutku otvaranja  računa bila važeća
- priča Jović.

On potom odlazi u policiju i prijavljuje čitav slučaj, gde mu je, kako kaže, rečeno da nije jedini koji se javlja sa ovakvim problemom.

- Ja pišem latinicom, a potpis na dokumentima je bio na ćirilici. Očigledno je da je neko od službenika dobio od nekud kopiju moje lične karte, i to zloupotrebio.



Nekoliko puta sam odlazio u filijalu u Vranju, i dobijao odgovor  da imam otvoren račun.

Govorio sam da potpis nije moj, ali nisu hteli da uvaže moja reagovanja.

Obratio sam se Organizaciji potrošača,  a oni medijima, i to je nedavno rešeno.

Oslobodili su me  dugovanja, koje ustvari nisam ni imao
- kaže Jović.

Iz Vojvođanske banke u vezi ovog slučaja odgovorili su pisanim putem, navodeći da je u slučaju Gorana Jovića došlo do tehničke greške.
 
- Pomenuti klijent je 2005. godine otvorio račun u našoj banci, odnosno, Nacionalnoj banci Grčke, čiji je Vojvođanska banka puni pravni sledbenik.

Preciznije, dve banke su se spojile u februaru 2008. godine, u jednu banku koja je nastavila da posluje pod nazivom Vojvođanska banka NBG Group.

U vreme otvaranja računa, klijent je identifikovan u skladu sa zakonom i uvidom u raspoloživu dokumentaciju ne mogu se uočiti  nikakve indicije koje ukazuju da je neko drugi otvorio račun umesto njega.

Što se tiče navedenog dugovanja, nakon analize svih činjenica, u konkretnom slučaju ustanovljena je tehnička greška, koju je Banka odmah ispravila i u celosti otpisala potraživanje prema ovom klijentu.
 
Nakon rešavanja slučaja mi smo klijenta kontaktirali i objasnili kako je nastao neosnovani dug a takođe smo ga obavestili i pismenim putem kako zakon nalaže
- kaže se u odgovoru Vojvođanske banke redakciji OK Radija.



Iz priloženih dokumenata koje je banka poslala Joviću da se zaključiti da je on oslobođen dugovanja za održavanje, ali ne i računa, za koji tvrdi da ga nije otvorio, a Vojvođanska banka kaže suprotno.

Vojvođanska banka pak nije objasnila o kakvom je propustu reč i kako je došlo do dugovanja Jovića koje je dostiglo cifru od 40.000 dinara.

- Nakon  reagovanja Organizacije potrošača, oslobođen sam i računa koji sam imao, ugasili su ga - kaže Jović.

Portparol PU Vranje Dragan Stamenković pojašnjava da kad god ima ovakvih slučajeva, policija reaguje u skladu sa ovlašćenjima i po zakonu, tako da se očekuje otkrivanje istine i u ovom slučaju.

Inače, službenici banke i agenti su prema poslovnoj politici većine banaka u Srbiji dobijali  poene i određene procente u zaradi na osnovu broja otvorenih tekućih računa, odobrenih platnih ili kreditnih kartica  i svih vrsta kredita i zaduženja.
 

Ovaj tekst prizveden je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja u okviru projekta "Stop kriminalu, stop korupciji". Stavovi izneti u njemu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: