ČERENAC, nerazmrsiv čvor

U fokusu - Ponedeljak 05.12.2016 - 23:10

Odlukom suda zgrade u naselju Čerenac u Vranju dodeljene su „Jumku“, potvrdio je Branislav Popović, predsednik NO u ovom preduzeću.

Čerenac, moneta za potkusurivanje FOTO S. Tasić/OK Radio Čerenac, moneta za potkusurivanje FOTO S. Tasić/OK Radio

- Doneta je prvostepena presuda po kojoj su zgrade pripale „Jumku“. Sada čekamo da prođe rok za žalbu, i ukoliko se niko ne žali, to će biti konačna odluka.

Presuda glasi da je „Jumko“ vlasnik celokupne imovine u Čerencu.

Ukoliko ostane ovakva presuda, u drugoj fazi prelazimo na rešenje o kome smo u toku izborne kampanje i pre toga razgovarali sa sadašnjim predstavnicima grada, da se imovina u Čerencu, ustupi gradu, na račun dugovanja „Jumka
- navodi Popović.

Grad će prema najavama Popovića u tom slučaju raspolagati imovinom u Čerencu, jer „Jumko“ nema pravo da podeli stanove ljudima koji nisu zaposleni u ovoj kompaniji.

- Grad može da te stanove podeli ugroženim ljudima, ili onima koji tu već stanuju, koji su takođe socijalna kategorija, a mi to nemamo pravo da uradimo.

Tako da očekujemo da pri konačnoj proceni koliko „Jumko“ duguje gradu, da i te zgrade uđu u toj deobi, i da ih grad preuzme na osnovu obećanja predstavnika lokalne vlasti  pre i posle izbora
- kaže Popović.

On objašnjava da je trenutno u funkciji mešovita Komisija koja ustanovljava vrednost dugovanja „Jumka“ prema gradu Vranju.

U dve lamele zgrada u Čerencu živi tridesetak porodica već 13 godina bez struje i vode, a u trećoj su se uselili i beskućnici.

U finišu izborne kampanje  u aprilu ove godine, tadašnji generalni direktor “Jumka” Goran  Đorđević, prilikom posete ovom naselju sa funkcionerima SNS - a, rekao je da je rukovodstvo “Jumka” pronašlo rešenje za Čerenac, i da će u najskorije vreme to sprovesti u delo.

„Jumko“ još uvek nije pravosnažno vlasnik ovih zgrada, u koje su se uselili nekadašnji radnici ovog preduzeća.

Sudski spor sa zadrugom „Jumko stan“, trebalo bi da bude okončan u najskorije vreme pravosnažnom presudom, nakon čega može da se krene u proces namirenja duga prema gradu.

U vranjskoj javnosti ima i onih koji su mišljenja  da ovakav način namirenja duga prema gradu nije dobar.

Jedan od njih je i Dragoljub Stevanović, diplomirani ekonomista  i pređašnji zamenik gradonačelnika Vranja.

Stevanović smatra da se dugovanja koja “Jumko” ima prema gradu plaćaju nečim što je dodatni trošak.

- U tim zgradama ne postoji priključak na vodovod, kanalizaciju, struju, niti pak one imaju upotrebnu dozvolu, i to bi sutradan bio dodatni trošak za grad.

Ranije gard nije mogao da rešava taj problem u Čerencu, jer je to bila obaveza “Jumka”.

Tu verovatno postoji neki politički interes da se to rešava. Međutim, s jedne strane mislim da nije posao lokalne samouprave da se bavi izgradnjom stanova, zato što je potrebno iz te sive zone, prevesti ih u legalnu belu zonu, odnosno graditi ih na neki način.

Sledeće pitanje koje se postavlja je, ako grad uloži u te stanove, oni će biti njegovo vlasništvo, kako će se odnositi prema ljudima koji tu žive, a koji su ih kao što znamo bespravno zauzeli
- ukazuje Stevanović.

Jedino logično rešenje je da grad te stanove proda ljudima koji tu žive, i tu se dolazi do socijalne dimenzije slučaja Čerenac.

- Ako grad te stanove pokloni ljudima koji tu žive, postavlja se pitanje zašto baš njima, a ne nekim drugim ljudima, koji možda imaju i veću potrebu za stanovanjem?

U vezi čitavog problema ima nekoliko spornih stvari. Tim ljudima svakako treba pomoći, ali adresa za rešavanje njihovih problema nije grad Vranje, nego “Jumko”.


Kada pričamo o celom poslu sa “Jumkom”, mislim da je ova kompanija do sada izuzetno bila nefer prema gradu, i da bi za prebijanje dugova  grad morao da uzme nešto od čega bi mogao da ima koristi.

Ovako “Jumko” plaća dugove nečim što je njegova obaveza
- zaključuje Stevanović.

Igor Andonov, zamenik gradonačelnika Vranja,  podseća da grad mora da štiti svoje interese i da namiri svoja potraživanja, podsećajući da “Jumko” ima dugovanja prema gradu i javnim preduzećima.

- Grad je zainteresovan ne samo za zgrade u Čerencu, ali i za Sportsko rekreativni centar u “Jumku”, koji obuhvata stadion i bazen.

Mi smo zainteresovani za mnoge objekte koji su u vlasništvu “Jumka”, a  koje su interesantne za grad, nešto što već grad koristi i plaća zakup.

Mi moramo da sednemo sa “Jumkom” i vidimo kolika su zaista ta dugovanja i kolika je vrednost tih zgrada i Sportskog centra, jer nije  samo u pitanju Čerenac.

Nije cilj da ljudi u Čerencu budu na ulici, neće grad da uzme te stanove i proda ih.

Mi smo pokrenuli sve procedure da vidimo kako možemo  da naplatimo dugovanja, od svih dužnika, od svih preduzeća, jer ovako ne možemo više da funkcionišemo
- kaže Andonov.

Zoran Radulović , novinar iz Vranja,  smatra da ovakvo prebijanje dugova, uopšte ne ide u prilog gradu.

- Na stranu socijalna komponenta čitavog slučaja, jer bilo koja imovina može da posluži za podmirivanje duga.

Postavlja se pitanje koliko u prilog ide dobijanje imovine koju grad ne može da proda, ni da koristi, gde ima million problema?

Kada je u pitanju Čerenac to bi bilo pravo pitanje šta grad da radi sa tom imovinom, kada je preuzm
e - konstatuje Radulović.

Kako god, stanovnike Čerenca čeka još jedna neizvesnost, do konačnog rešavanja njihovog statusa, a gradu ostaje preuzimanje vrućeg krompira iz ruku “Jumka”.
 

Ovaj tekst prizveden je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja u okviru projekta "Stop kriminalu, stop korupciji". Stavovi izneti u njemu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: