Grad odvaja milione za EPARHIJU, plaća i grejanje

U fokusu - Sreda 07.12.2016 - 21:14

Izdvajanje novih sredstava iz budžeta za obnovu crkava, manastira i pratećih objekata kao i plaćanje duga za grejanje Eparhije vranjske koji je preuzeo grad Vranje, moraće da sačekaju usvajanje budžeta za narednu godinu.

Gradska crkva: Država pokriva deo troškova FOTO OK Radio Gradska crkva: Država pokriva deo troškova FOTO OK Radio

Zorica Jović, aktuelna većnica zadužena za oblast kulture, obrazovanja, informisanje i verska pitanja, kaže da o sredstvima koja će grad izdvojiti za ove namene može da govori tek nakon kreiranja budžeta za narednu godinu.

- Radi se projekcija budžeta, a kad on prođe, tek onda ćemo imati precizne i konkretne informacije - kaže Jovićeva.

Grad Vranje  najavio je ranije tokom leta da će izdvojiti  iz budžeta milion dinara za obnovu konaka u manastiru Svetog Prohora Pčinjskog, koji je pre dve godine izgoreo u požaru.

Ovu informaciju potvrdio je  tada Slobodana Milenković, gradonačelnik Vranja.

- Isplata tih sredstava izvršena je nakon rebalansa budžeta koji je usvojen početkom septembra.

I pored teške finansijske situacije, možemo da smognemo snage da damo doprinos obnovi konaka, jer su i sve druge opštine u Pčinjskom okrugu obećale da će pomoći u obnovi ovih objekata
- izjavio je Milenković.

Sledeća faza obnove konaka u Svetom Prohoru obuhvata izgradnju infrastrukture u objektu, tačnije vodovod i kanalizaciju, elektro i mašinske instalacije, a potom i uređenje enterijera, koja košta 20 miliona dinara.

Grad Vranje je za vreme prethodne vlasti, takođe izdvajao određena sredstva za verske namene, i to uglavnom za obnovu  seoskih crkava, podseća Nela Dimitrijević, pređašnja većnica zadužena za ovu oblast.

U prošlogodišnjem budžetu  bilo je predviđeno oko dva miliona dinara za ove namene.

- Uglavnom su sredstva opredeljivanja po pojedinačnim zahtevima crkava, i  crkvenih opština iz okoline Vranja, koje su se obratile za popravku krova, ikonostasa, trpezarija ili kapela kako ih narod ovde zove.

Mimo ovih sredstava dodatno smo i obezbedili i million dinara za obnovu konaka manastira Prohor Pčinjski  nakon požara
- podseća Dimitrijevićeva.

Od početka godine iz budžeta grada iz  tekućih budžetskih rezervi grad Vranje je izdvojio dodatnih 750.000 dinara za potrebe sanacije lokalnih crkava, i to uglavnom u seoskim sredinama.

Tako je crkvenoj opštini Rataje odobreno 150.000 dinara za izgradnju krstionice, za izgradnju ikonostasa u crkvi u Buštranju opredeljeno je 200.000 dinara a za renoviranje hrama Svete Petke na Šapranačkom groblju iz gradskog budžeta je odobreno 400.000 dinara.

Osim onoga što je redovnim budžetom planirano, odobravana su i dodatna sredstva po zahtevima crkvenih opština. Cifra planiranog razlikuje se od onoga što je isplaćeno.

Pored ovih sredstava namenjenih  prvenstveno za građevinske radove, od strane Eparhije vranjske bilo je i onih kohji su se odnosili na preuzimanje dugova za grejanje prema “Novom domu”.

Tako je pre formiranja nove vlasti, prethodno rukovodstvo odlukom Gradskog veća, odlučilo da na sebe preuzme dugovanja koja Eparhija vranjska ima za grejanje, vredna oko 1,5 miliona dinara, ali ona još uvek nisu isplaćena, pa je “Novi dom” već tužio Eparhiju vranjsku.

Nela Dimitrijević podseća da je ta inicijativa starija od njenog mandata i da je pokrenuta još pre nekoliko godina.


- Nadzorni odbor  “Novog doma” nikada nije prihvatio inicijativu da se crkvi otpiše dug za grejanje.

Onda je postignut dogovor da grad plaća samo troškove grejanja Sabornog hrama, ne i eparhijskog doma i pratećih objekata, računajući da u crkvu ide većina Vranjanaca.

To je taj zaostali dug, koji bi u budućem periodu trebalo da podmiri grad Vranje. Inače, što se tiče ostalog duga za grejanje, to Eparhija vranjska mora sama da podmiri
- kaže Dimitrijevićeva.

Prethodni v.d. načelnika GU Miloš Antanasijević izjavio je u vreme svog mandata da nema nikakvih problema u tome što je grad Vranje preuzeo na sebe obavezu koju Eparhija ima prema “Novom domu“, jer kako je pojasnio, Vranje kao jedna odgovorna lokalna samouprava  pomaže crkve i verske zajednice.

Tako će se pare iz budžeta grada izdvojiti za grejanje Eparhije, isto kao recimo za sport i kulturu, za dobrobit čitave zajednice, kako je objašnjenje koristilo prethodno rukovodstvo, jer je, kako su rekli potrebno da crkve budu tople tokom liturgije, kada u njima bude i po nekoliko stotina vernika.

Zamenik direktora „Novog doma“ Dejan Stamenković kaže da su dugovanja Eparhije prema ovom preduzeću nešto više od 1,5 miliona dinara za poslednje dve godine, kao i da je “Novi dom” tužio Eparhiju tim povodom.

- Grad je preuzimao ranije neke dugove Eparhije. To nije slučaj i sa ovim dugom, zbog kog smo ih tužili.

Oni su podneli prigovor na to, a sad je stanje ustvari takvo da grad Vranje, Eparhija i “Novi dom” treba da se dogovore o izmirenju duga, pošto postoji volja za tako nešto sa sve tri strane.

Nama je bitno da se dug plati, a ko će to da uradi svejedno je. Do narednog ročišta trebalo bi da se napravi neki dogovor da to dalje ne ide sudski, nego da se naplati na neki način
- pojašnjava Stamenković.

On kaže da nijedna druga institucija, osim crkve, nije tražila da joj grad plati grejanje, osim što grad Vranje već to čini samo za škole.

Pored SPC grad nije pomagao ni jednu drugu versku zajednicu, jer za tako nešto nije bilo potrebe, jer niko osim Eparhije vranjske nije tražio pomoć.
 

Ovaj tekst prizveden je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja u okviru projekta "Stop kriminalu, stop korupciji". Stavovi izneti u njemu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: