Gužva za vozački ispit

U fokusu - Četvrtak 27.09.2012 - 09:08

Veliki broj Vranjanaca zainteresovan je za polaganje vozačkog ispita po starom zakonu koji važi do 25. oktobra ove godine.

Trajković Trajković
Novi zakon pruža mnogo bolje uslove za osposobljavanje budućih vozača, tvrde nadležni. 
 
Stanimir Trajković, sekretar zajednice auto - škola Pčinjskog okruga  i vlasnik jedne od njih,  kaže da će oni koji odluče da vozačku dozvolu steknu posle 25. oktobra  morati da prođu časove teoretske nastave, na kojoj po zakonu mora biti najmanje 10 kandidata. 
 
Nakon toga,  vršiće se testiranje stečenog znanja iz oblasti propisa i dela prve pomoći, a zatim stiču pravo na praktični deo ispita  kog polažu nakon određenog  broja časova vožnje. 
 
- Po starom zakonu, na osnovu člana 16 Zakona o bezbednosti saobraćaja, kandidati su imali pravo da se samostalno obučavaju iz teoretskog dela ispita, što se u praksi pokazalo kao ne funkcionalno kaže Trajković. 
 
Rok za završetak obuke onih koji je započnu do 25 .oktobra je 25. januar naredne godine. Do tada bi trebalo  da se bar započne polaganje dela ispita po starom zakonu. 
 
- Ja se iskreno nadam da će MUP produžiti taj rok nakon 25. januara, ukoliko svi kandidati ne mogu do tada da okončaju ispit u celosti - ističe on.
 
Po  njegovim rečima produžetak roka poželjan je ne samo za kandidate, već i za auto škole koje nisu u mogućnosti da uzađu u susret ogromnom broju kandidata i omoguće polaganje na vreme. 
 
Trajković  objašnjava da pored navedenih dobrih strana, novi zakon ipak nije prilagođen uslovima za našu zemlju. 
 
- Zakon je prepisan iz evropski razvijenih zemalja, iz Nemačke, Hrvatske i nekih drugih, koje imaju potpuno drugačiju ekonomiju i standard garđana, nego mi.  Novi zakon, donosi i novu cenu -  objašnjava on. 
 
– Kompletna obuka, u zavisnosti od auto škole,  sada košta od 350 do 400 evra, a nova cena će sigurno biti duplo veća, dakle 800. U tu cenu ulaze plate za licencirane predavače u koje spadaju i lekari iz oblasti prve pomoći - ističe Trajković.
 
Inače, na teritoriji Pčinjskog okruga  Vranju trenutno radi 27 auto – škola, od toga 11 u Vranju. 
OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: