Zavisnici sve mlađi

U fokusu - Utorak 26.06.2012 - 13:55

Uličnom akcijom pod sloganom „Misli zdravo, droga ne“ Savetovalište za borbu protiv bolesti zavisnosti i ZZJZ u Vranju obeležili su 26. jun, Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe droge.

Biljana Popović, epidemiolog u ZZJZ, ističe da je sve veći broj  vrlo mladih ljudi koji ulaze u svet droge, a da je period oko 15. godine života, najrizičniji.

Pored hepaitisa C, kao najčešće infekcije, vrlo je česta pojava polnih bolesti  i infekcija HIV virusom., upozorava doktorka Popović.

Statistike pokazuju i da je više muškaraca koji zloupotrebljavaju psihoaktivne supstance, i to u odnosu na žene jedan prema sedam.

Život sa drogom je i ulazak u svet  raznih bolesti, kaže doktorka.

- Jedan  intravenski zavisnik nije samo psihički bolesnik, već kod njega počinju da se javljaju  mnoge komplikacije vezane za ostala organska oboljenja - upozorava Popovićeva.  

Najbolji način prevencije od eventualne zavisnosti je pravilno organizovati  slobodno vreme.

Ovo se pre svega odnosi na roditelje, da imaju što kvalitetnije i česte trenutke sa svojom decom, kako bi na vreme prepoznali sve promene.

Ljiljana Stošič, sociolog u Savetovalištu za borbu protiv zavisnosti, napominje da su ovakve akcije način da se dopre do mladih ljudi, koji su najrizičnija populacija kada je susret  sa psihoaktivnim supstancama u pitanju.

Porodica, okruženje, kao i sama struktura ličnosti faktori su koji utiču na odluku da li će mlada osoba posegnuti za drogom ili ne.

- Uticaj roditelja je od presudnog značaja, ali mnogi od njih ne mire se sa činjenicom da njihovo dete ima problem sa drogom - kaže Stošićeva.

Stalna informisanost u vezi sa problemima i posledicama koje droga ostavlja na korisnika, od velikog je značaja u sprečavanju širenja ovog poroka.

 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: