ZC: Pedesetak ljudi ostaje bez posla

U fokusu - Utorak 08.11.2016 - 12:37

U ZC u Vranju u narednom periodu biće otpušteno pedesetak radnika, kako bi ih naknadno propisno ugovorili, kaže za OK Radio koordinator ove ustanove, dr Nebojša Dimitrijević.

Vranjsko zdravstvo pred sređivanjem? FOTO D. Ristić/OK Radio Vranjsko zdravstvo pred sređivanjem? FOTO D. Ristić/OK Radio

Trenutno u ZC Vranje 83-je zaposlenih ne prima platu i takvo stanje je neodrživo, a prvi zadatak za novi menadžment je da se napravi održivo stanje.

- To je ono što nas vuče ka dnu, te neisplaćene plate, tužbe i slično.

Mi moramo da uskladimo broj zaposlenih sa brojem radnika na koje imamo pravo.

Najpre moramo da ugovorimo one koje su zaposleni za stalno, jer to je naša obaveza.
 
Nakon toga ćemo videti koja je struktura onih koji rade na određeno vreme, jer nama su neophodni prvenstveno lekari i medicinske sestre – kaže Dimitrijević.

Zbog toga ugovori koji ističu za najmanje pedesetak zaposlenih neće biti produžavani, kako bi se utvrdilo za koliko njih ima potrebe u ZC Vranje.

Dimitrijević navodi primer Leskovca, gde rukovodi Opštom bolnicom i koji je u Ministarstvu zdravlja naveden kao primer dobre prakse.

- Mi u Leskovcu nemamo nijednog neugovorenog radnika, a zbog povećanog obima posla imamo i radnike na određeno vreme, svi oni rade i normalno primaju plate.

To moramo da sprovedemo i u Vranju, da imamo zdrava radna mesta i da svi zaposleni budu ugovoreni i primaju plate.

Ovde ima, na primer, petnaestak pravnika, oni su svi ugovoreni, ali to je na uštrb lekara i to moramo da ispravimo, jer jednoj zdravstvenoj ustanovi je prevashodno neophodno medicinsko osoblje – objašnjava Dimitrijević.

Po zakonu, ZC Vranje ima prava na 10 odsto zaposlenih preko ugovorenog broja i, prema rečima Dimitrijevića, Ministarstvo zdravlja je spremno da to prihvati.

Novom menadžmentu predstoji utvrđivanje sa koliko zaposlenih raspolaže ZC, koliko je ugovoreno, a koliko ne.

Nakon toga, konačnu reč o broju zaposlenih i o njihovom ugovaranju daće Ministarstvo zdravlja.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: