UBILI VUKA, pa ga drali i komadali! (UZNEMIRUJUĆI PRIZOR)

U fokusu - Petak 30.10.2015 - 13:26

Vranje - Dva lovca iz Surdulice, I. M. i D. F. odstrelili su proteklog vikenda vuka na Vlasini, a potom fotografije životinje koju su drali, sekli i čerečili postavili na fejsbuku.

Lovci pored trofeja FOTO FB Lovci pored trofeja FOTO FB

Pomenuti prizori naišli su na zaprepašćenje udruženja za zaštitu prirode u Pčinjskom okrugu, mnogih lovaca, ali i Zavoda za zaštitu prirode.

Danko Jović, iz Zavoda za zaštitu prirode u Nišu pod čijom je ingerencijom i predeo opštine Surdulica, kaže da je video pomenute fotografije, i da je šokiran brutalnošću ovih ljudi.

- Etička stvar u ovom slučaju je na prvom mestu. Zavod za zaštitu prirode se bori da vuk bude zaštićen na čitavoj teritoriji Srbije, gde je zaštićen samo Zakonom o lovstvu.



Mi ćemo svakako preduzeti neke korake po ovom pitanju. Možemo da napišemo apel, ili mišljenje, što se tiče zakona vezane su nam ruke, i nama i ekološkoj inspekciji.

Ako je lov vršen u zaštićenom dobru, tu već možemo da reagujemo. Takvo ponašanje lovaca je strašno. To što je taj čovek pokazao je divljaštvo, nije sportski lov - kaže Jović.


Dragan Dodić iz vranjskog Udruženja lovaca „Fazan“ kaže da je vuk životinja koja je zaštićena lovostajem, i da sva udruženja imaju godišnji plan gazdovanja, i samim tim planiraju određeni broj odstrela vukova.

- Od ukupnog broja procenjenog broja vukova, može da se odstreli 10 odsto populacije. Svaki odstrel se prijavljuje.
Sada jeste dozvoljen odstrel na vuka, ali ponašanje pomenutih lovaca nije primereno. Trofej odstreljenog vuka je lobanja, ali se njeno odvajanje od trupa ne radi javno.
 

Svaka životinja mora da se raspori. Neko odere kožu i čuva, ali taj proces rada se ne postavlja na društvenim mrežama. Kao čovek ne odobravam takvo ponašanje - kaže Dodić.


Vuk nije klasična lovna divljač, koju lovci mogu da love. On je predator, koji može da se lovi kako se ne bi prenamnožio, ali ovakvo ponašanje je u suprotnosti sa lovačkom etikom, kažu pojedini lovci iz Surdulice i Vladičinog Hana.
 
Oni dodaju i da ih lovci retko viđaju, ponekad prođe i 15 godina lovačkog veka, a da ne sretnu ovu, kako kažu, plemenitu životinju.
 

Ovaj tekst objavljen je uz podršku Ministarstva kulture i medija Vlade Srbije, u okviru projekta „Ekologija - šansa juga Srbije“. Stavovi izneti u tekstu isključiva su odgovornost OK Radija i ni na koji način ne predstavljaju stavove i mišljenja Ministarstva kulture i medija.


 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: