Uskoro rešenje za ČERENAC?

U fokusu - Utorak 13.09.2016 - 22:41

Do kraja septembra očekuje se okončanje sudskog spora oko vlasništva nad zgradama u naselju “Čerenac” u Vranju, nakon čega bi trebalo da krene postupno rešavanje tog 13 godina starog problema, najavljuje Branislav Popović, predsednik NO „Jumka“.

Muka koja traje 13 godina - naselje Muka koja traje 13 godina - naselje

U dve lamele zgrada u “Čerencu” živi tridesetak porodica, a u trećoj su se uselili i beskućnici.

U finišu izborne kampanje  u aprilu ove godine, tadašnji generalni direktor “Jumka” Goran  Đorđević, prilikom posete ovom naselju sa funkcionerima SNS - a, rekao da je rukovodstvo „Jumka“ pronašlo rešenje za “Čerenac”, i da će u najskorije vreme to sprovesti u delo.

„Jumko“ još uvek nije vlasnik ovih zgrada, u koje su se uselili nekadašnji radnici ovog preduzeća.

U toku je sudski spor sa zadrugom „Jumko stan“ i prema Popovićevim rečima očekuje se da tokom septembra on bude i okončan.

- Sa lokalnom samoupravom smo počeli da razgovaramo, pod uslovom da spor bude rešen u našu korist, o načinu kako će se dalje rešavati sudbina “Čerenca”, u onom delu koji je u nadležnosti grada.

 

Ali prvo u rukama moramo da imamo tu presudu, jer samo na osnovu nje, “Jumko” kao kompanija može da o tim objektima odlučuje, bilo da ih ustupi, proda, da lokalnoj samoupravi ili nekom drugom.

To što “Jumko” nije vlasnik zgrada u “Čerencu” je najveći problem
- kaže Popović.

On kaže i da se očekuje pozitivan ishod presude u korist “Jumka”, jer kako navodi, niko ne osporava vlasništvo ovog preduzeća nad zgradama u Čerencu.

Uskoro imamo poslednje ročište i ubrzo nakon toga izricanje presude. Te zgrade je nekada držao “Jumko stan”, a pošto je ta firma sada u stečaju, to mora da se sudskim putem potvrdi da je sve što je tu ulagano, ulagao “Jumko”.

Nakon zvanične presude, videćemo kako ćemo to rešavati sa gradom.

Jedan od predloga je i da zgrade ustupimo gradu, koji će kroz socijalnu politiku rešava pitanja stanova i stanara u njima
- najavljuje Popović.

Radnici su se inače, pre 13 godina, u zgrade bespravno uselili pre dobijanja upotrebne dozvole za lamele.


Zgrade nemaju struju, vodu ni kanalizaciju.

Vodu zahvataju sa zajedničke česme u dvorištu, i račune za njeno korišćenje plaćaju.

Jelka Stojanović, jedna od stanarki “Čerenca”, kaže da je 35 godina radila u “Jumku” i da je sada u penziji.


- Nemam gde da idem odavde, zato sam još uvek u “Čerencu”, u stanu bez struje i vode. U selu iz kog sam došla u Vranje, kuća je propala, nema puta do nje, nama nikakvih uslova.

Nemam drugi krov nad glavom, pa zato sve ovo i podnosim. Već sam u godinama, i ne mogu da radim kao nekad.

Obećavaju pred svake izbore, mnogi su dolazili do sada, ali ništa nije rešeno. Mi i dalje živimo isto već 13 godina.

U početku smo verovali da će se nešto promeniti, a posle smo izgubili svaku nadu
- kaže Stojanovićeva.

Ona priča da ne zna kada je život u “Čerencu” teži, zimi ili leti.

Proces rešavanja problema u “Čerencu”, prema najavama Gorana Đorđevića prilikom posete naselju, išao bi tako što bi „Jumko“ na ime dugovanja zgrade prebacio u vlasništvo lokalne samouprave, a Grad Vranje bi kasnije iz budžeta za socijalna davanja opremio ove zgrade.

I pored bezbroj obećanja stanari “Čerenca” 13 godina žive bez vode, struje i kanalizacione mreže.

 



Ovaj tekst prizveden je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja u okviru projekta "Stop kriminalu, stop korupciji". Stavovi izneti u njemu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: