USTANAK U JELAŠNICI: Ne damo svoju reku!

U fokusu - Subota 05.09.2015 - 20:03

Vranje – Meštani sela Jelašnica u opštini Surdulica odlučili su da na svaki način odbrane svoju reku, uprkos inicijativi da se njenim odvođenjem reši dugoročno snabdevanje pijaćom vodom opštine Vladičin Han.

Skup  u Jelašnici FOTO S. Tasić Skup u Jelašnici FOTO S. Tasić

Generalnim urbanističkim planom  Jelašnička reka nije predviđena za vodosnabdevanje.

Ipak, „Vlasinske hidroelektrane“, koje posluju u okviru PD “Đerdap”, pokrenue su inicijativu da se voda jelašničke reke upotrebi za rešenje vodosnabdevanja obližnjeg Vladičinog Hana.

Ova inicijativa prosleđena je opštini Surdulica, ali je naišla ne oštru osudu stanovnika Jelašnice.   

- Plan predviđa da se prirodnim padom odvede voda iz Jelašničke reke, do akumulacije u Fabrici vode u Polomu, odakle se snabdeva vodom Vladičin Han.

To bi za žitelje Jelašnice praktično značilo da će ostati bez resursa koji im je od izuzetnog značaja za život. Posle propasti privrede, mi najvećim delom živimo od poljoprivrede.


Imamo malinjake, ribnjake, bašte i njive, koji zavise od vode iz Jelašničke reke. Imamo i male hidroelektrane.  

Preusmeravanjem vode u akumulaciju u Polomu, naša reka će praktično presušiti – pojašnjava Tane Veljković, predsednik MZ Jelašnica.  

Meštani Jelašnice su održali zbor na kome su formirali Mesni odbor  za  krizne situacije, koji će kod opština Surdulica i Vladičin Han, ali i Grada Vranja, jer reka izvire na Besnoj Kobili, tražiti zaštitu svojih interesa.

Generalnim urbanističkim planom  RS, zabranjena je bilo kakva gradnja u narednih godinu dana duž toka Jelašničke reke, koja prolazi kroz  sela koja pripadaju  Surdulici, Vladičinom Hanu i Vranju, kaže Veljković, tako da je zahtev nadležnih nelogičan, dodaje on.



Kako OK Radio saznaje od predstavnika rukovodstva opštine Vladičin Han, „Vlasinske hidroelektrane“ su pokrenule ovu inicijativu zbog generalnog remonta koji je predviđen da se radi za dve godine.


To u praksi znači da Vladičin Han neće moći da zahvata vodu iz akumulacije „Vrla 4“ iz sistema „Vlasinskih hidroelektrana“  i odvodi je dalje do Fabrike vode u Polomu, tokom čitave godine.

Svake jeseni se radi godišnji remont  „Vlasinskih hidroelektrana“, a Vladičin Han vodu dobija iz alternativnih bunara u Lepenici.

Kako „Vlasinske elektrane“ imaju obavezu da snabdevaju opštinu Vladičin Han vodom, one su i pokrenule ovakvu inicijativu, kažu u opštini Vladičin Han.



Kako god, neizvestan period je pred meštanima Jelašnice, kojih je prema poslednjem popisu 1.470.

Jelašnica je drugo po veličini selo u opštini Surdulica, i važi za jedno od najuređenijih po infrastrukturi i uslovima života koje imaju njeni žitelji.



Poznato je i po svojim prirodnim lepotama, koje direktno zavise od Jelašničke reke.

Sa druge strane, čitav Vladičin Han i više od 10 ravničarskih sela, ostaće bez  vode, ako ova inicijativa uspe.

Razmera ekološke katastrofe, koja bi nastala isušivanjem reke, mogu se samo naslutiti.

 

 

Ovaj tekst objavljen je uz podršku Ministarstva kulture i medija Vlade Srbije, u okviru projekta „Ekologija - šansa juga Srbije“. Stavovi izneti u tekstu isključiva su odgovornost OK Radija i ni na koji način ne predstavljaju stavove i mišljenja Ministarstva kulture i medija.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: