Više ŠEFOVSKIH MESTA nego lekara u Bolnici!

U fokusu - Četvrtak 10.09.2015 - 11:30

Većina lekara-specijalista u službama i odeljenjima Zdravstvenog centra Vranje nalazi se na rukovodećim i šefovskim funkcijama i po tom osnovu prima 2.000 - 2.500 dinara dodatka na platu, što na godišnjem nivou predstavlja lepu svotu od 24.000 do 30.000 dinar mimo plate.

Hirurgija - skoro svaki lekar šef nekog odseka Hirurgija - skoro svaki lekar šef nekog odseka

Najdrastičniji primeri su Hirurgija i Anesteziologija. Na Hirurgiji samo dva lekara-specijalista nisu šefovi.

Tako, osim načelničkog mesta Bogdana Manasijevića, prema zastareloj, unutrašnjoj sistematizaciji koja nije usklađena sa Pravilnikom o uslovima i načinu unutrašnje organizacije zdravstvenih ustanova Ministarstva zdravlja (Službeni glasnik RS 43/2006) postoji čak deset šefova odseka.

To su šef Odseka za dečju hirurgiju Goran Ivković, za torakalnu hirurgiju Saša Đorđević, za opekotine i politraumu Nataša Ristić, a za angiologiju Momčilo Stoiljković. Na Odseku operativnog bloka i intenzivne nege šef je Predrag Pocevski, a na Odseku konsultativne zdravstvene zaštite šefuje Nenad Nedeljković.

Za Odsek hepatobilijarne i laparoskopske hirurgije glavni je Miodrag Stojković, korolektarne hirurgije Momčilo Stošić, a onkološke hirurgije Vukašin Antić.

Postoji i odsek za gastrointestinalnu hirurgiju koji trenutno nije popunjen šefovskim mestom, ali je predviđeno sistematizacijom.

Slično je na Anesteziologiji. Služba osim pomoćnika direktora ZC Gorana Stankovića ima svog načelnika u liku Nebojše Stošića, a pored njega i šefa Odseka za anesteziologiju Slavka Živkovića.

Postoje dva odseka gotovo identičnog imena i funkcije - Odsek za intenzivnu negu i reanimaciju koji od ranije vodi Lidija Krstić i Odsek za intenzivno lečenje na čijem je čelu od juna prošle godine Branka Stanković, supruga Gorana Stankovića već pomenutog pomoćnika direktora ZC.

Tu je potom Odsek koji se zove Kabinet ambulante bola a vodi ga anesteziolog Žarko Mitić, te Odsek za konsultativnu zdravstvenu zaštitu gde je pozicija trenutno upražnjena a navodno se čuva za pomoćnika direktora ZC Čedomira Stanimirovića ukoliko zbog redukcije ostane bez funkcije u menadžmentu ustanove.

Tu je i Odsek kliničke farmakologije koji je do nedavno vodio anesteziolog Slavče Antanasković (jedini klinički farmakolog u bolnici), sada u nemilosti menadžmenta, koji je zbog neobrazložene smene, kako je rekao novinaru već pokrenuo postupke pred zdravstvenom inspekcijom i nadležnim pravosudnim organima.

Do hiperprodukcije šefovskih mesta u bolnici, prema rečima šefa stručne službe Centra za analizu i planiranje Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) Jovice Stojanovića došlo je zbog toga što pravilnik o unutrašnjoj sistematizaciji nije usklađen sa napred pomenutim Pravilnikom Ministarstva zdravlja.

- Pravilnik o sistematizaciji na nivou ZC donet je mnogo pre pravilnika ministarstva iz 2006, pa je naknadno menjan i dopunjavan po proizvoljnim procenama svih direktora u periodu posle 2006.

Naša ocena je da su ove stavke pravilnika o rukovodećim mestima od početka uspostavljene ne prema stvarnim potrebama pojedinih delatnosti i smernicama ministarstva, već u skladu sa interesima pojedinaca, a u zavisnosti od broja doktora na odeljenju kojima se po pravilu dodeljuje odsek i kojima je trebalo dati funkciju – kaže Stojanović.

On dodaje da član 18, stav 6, Pravilnika resornog ministarstva za zdravstvene ustanove sekundarnog nivoa (bolnice) predviđa da se odsek može organizovati sa najmanje šest zaposlenih zdravstvenih radnika ili saradnika.

- To znači da bi, recimo, na Hirurgiji koja ima deset odseka moralo biti zaposleno najmanje šezdeset ljudi i da se poimence zna ko je u kom odseku.

Prema našoj evidenciji, to nije slučaj jer Hirurgija ima 48 zaposlenih, a i ne zna se pojedinačno ko je od ljudstva u kom odseku. Slična je situacija i na drugim odleljenjima.

Zato je naša preporuka hitno donošenje novog akta o sistematizaciji i njegovo usklađivanje sa pravilnikom ministarstva.

Dok je ZC Vranje u procesu deobe na Opštu bolnicu i Dom zdravlja sve odluke, pa i ova o usklađivanju pravilnika, u nadležnosti je direktora ZC i on ti to trebao da inicira - kaže Stojanović.

Vršilac dužnosti generalnog direktora ZC Vranje Vladimir Stamenković kaže da je takvo stanje nasleđeno.

- Ne možemo mi sada, kada radimo deobu, da donosimo sistematizaciju za ceo Zdravstveni centar Vranje - poručuje Stamenković.

Rešavanje ovih pitanja u nadležnosti je zdravstvene inspekcije koja kod ovakvih situacija može da naloži određene mere i čeka se njihova reakcija.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Torakalni hirurg
24.12.2023. , 20:41
Baš lepo! Specijalista opšte hirurgije je šef torakalne hirurgije, dok je torakalni hirurg sa iskustvom na birou!Posle se kuka kako nedostaju kadrovi ili odlaze u inostranstvo! Pozdrav iz Saudijske Arabije