VRANJE: Onkološki pacijenti na konzilijum čak u NIŠ!

U fokusu - Ponedeljak 04.07.2016 - 10:02

Od ponedeljka 4. jula onkološki pacijenti iz Vranja i čitavog Pčinjskog okruga moraće da odlaze u Niš na lekarske preglede, jer ZC više nije u mogućnosti da plaća dolazak lekara na konzilijume u Vranje.

Bolnica u Vranju: Nema para za lekare iz Niša FOTO S. Tasić/OK Radio Bolnica u Vranju: Nema para za lekare iz Niša FOTO S. Tasić/OK Radio

Reč je o sumi od oko 175.000 dinara na mesečnom nivou koju, prema rečima Zvonimira Đorđevića,  upravnika Opšte bolnice u Vranju, ZC ne može da izdvoji iz svog budžeta.

Onkologe, koji su dolazili iz Niša plaća ZC,  ne RFZO i Ministarstvo zdravlja, kao što neki misle. Mi te pare nemamo, niti smo imali, ali smo nekako krpili  kraj s krajem.

Od kako je ovaj menadžment preuzeo ZC, od samog početka smo pisali i Fondu i Ministarstvu i pravili sastanke s njima da oni prihvate da plaćaju dolazak onkologa, jer mi ne ostvarujemo zaradu da možemo da plaćamo te lekare iz sopstvenih sredstava.

Borili smo se zbog tog naroda, jer znamo o kakvim pacijentima je reč i nismo do sada prekidali dolazak lekara iz Niša. Vozili smo ih i dovozili, upravo zbog naroda
- pojašnjava Đorđević.

On dodaje da nakon silnih dopisa Fondu i Ministarstvu niko nije još uvek odgovorio.

- Mučili smo se i došli dovde. Danas bi direktor Vladimir Stamenković trebalo opet da ima sastanak  u RFZO, pa ćemo najkasnije za dva tri dana znati na čemu smo, i da li će Fond pokrivati ove troškove.

Mi nismo za to da se lekarski konzilijumi u Vranju ukinu, već naprotiv, da lekari i dalje dolaze iz Niša, jer je to za naše pacijente mnogo važno kako se ne bi maltretirali
-  kaže Đorđević.

Prema podacima iz Dnevne onkološke bolnice u Vranju na mesečnom nivou u proseku oko 250 pacijenjata mora da prođe konzilijum.

Iz filijale RFZO u Vranju još uvek nema zvaničnog odgovora po pitanju njihove uloge u rešavanju ovog problema.

Direktor Velibor Antonijević kaže da su se „neke okolnosti promenile“, ne navodeći koje, pa će zvanični odgovor ove institucije biti poznat  u najskorije vreme.

Novoizabrani većnik za zdravstvo Miroljub Stanković najavljuje da će Gradsko veće Vranja upotrebiti sve raspoložive mehanizme, kako ne bi došlo do toga da pacijenti idu u Niš.

- Ne poznajem sve činjenice u vezi ove sitauacije, ali učinićemo sve da do toga ne dođe i da naši paciijenti ne odlaze u Niš - poručuje Stanković.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: