Vranje PLAĆA DUGOVE Eparhije!

U fokusu - Četvrtak 12.05.2016 - 08:30

Grad Vranje je, odlukom Gradskog veća, odlučio da na sebe preuzme dugovanja koja Eparhija vranjska ima za grejanje prema “Novom domu”, vredna oko 1,5 miliona dinara.

Sedište Eparhije: Ko plaća grejanje? FOTO OK Radio Sedište Eparhije: Ko plaća grejanje? FOTO OK Radio

Ovaj posao  veće je poverilo Ivani Tasić, pomoćnici gradonačelnika, većniku Perici Jankoviću i novoimenovanom načelniku GU Milošu Antanasijeviću.

Većnik Janković kaže da su u toku provere potrebnih dokumenata, kako bi se tačno utvrdilo o čemu se radi.

- Nama je od Eparhije došao zahtev da vidimo kako da rešimo ta dugovanja, a „Novi dom“ je dostavio kompletnu specifikaciju troškova.

Mislim da je 2014. godine grad prihvatio deo dugovanja za grejanje Eparhije, ali trenutno radimo proveru i prikupljanje podataka, i uskoro bi trebalo da znamo o kojoj sumi je reč i da li postoji odluka da i dalje mi to prihvatamo na sebe
- pojašnjava Janković.

Miloš Antanasijević navodi da nema nikakvih problema u tome što je grad Vranje preuzeo na sebe obavezu koju Eparhija ima prema “Novom domu“, jer, kako kaže, kao jedna odgovorna lokalna samouprava i Vranje pomaže crkve i verske zajednice.

- Došlo se na ideju da grad Vranje i „Novi dom“ razmene naloge. U skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu grad pomaže verske organizacije i crkve, mi smo na sednici Veća od 21. aprila dali oko dva miliona dinara crkvama.

Grad će, van ovih donacija, platiti dugovanja Eparhije „Novom domu“, i to je u skladu sa zakonom. Eparhija je neprofitna organizacija, koja nema svoje prihode osim donacija
- podseća Antanasijević.

On pojašnjava da će se pare iz budžeta grada izdvojiti za grejanje, isto kao recimo za sport i kulturu, za dobrobit čitave zajednice, “jer je potrebno da crkve budu tople tokom liturgije, kada u njima bude i po nekoliko stotina vernika”.

Nebojša Radulović, direktor „Novog doma“, kaže da su dugovanja Eparhije prema ovom preduzeću nešto više od 1,5 miliona dinara za poslednje dve godine.

- Imamo obećanja da će grad nešto izmiriti od toga. To je bila tema razgovora na GV, tako da se nadamo rešenju - kaže Radulović.

Sekretar Eparhije vranjske Siniša Piljanović nije raspolagao podacima koji se odnose na nalog o preuzimanju plaćanja dugovanja od strane grada.

- Ne mogu da vam ništa tačno kažem, jer ne znam. Nisam upoznat o čemu se radi - kaže Piljanović.

Ukoliko grad ne plati grejanje, „Novi dom“ će biti prinuđen da praktično tuži Eparhiju za dugovanja koja ona ima prema ovom preduzeću.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: