VRANJSKE REKE: Ima li nade?

U fokusu - Petak 24.07.2015 - 23:54

Kroz Vranje protiču dve reke, Vranjska i Sobinska, i obe su pre deponije nego vodotokovi. Može li se ovakva situacija promeniti?

divlje kanalizacije preplavljuju Vranjsku reku FOTO: OK Radio/ A. Stojkovic divlje kanalizacije preplavljuju Vranjsku reku FOTO: OK Radio/ A. Stojkovic

Iako obimom nevelike, ove dve reke su ne samo ruglo, već i latentna opasnost za delove grada kroz koje protiču, i ne samo za njih.
 
Sve je pokušavano, godine 2002. UNDP program UN za razvoj je kroz REP i RAPID programe učinio dosta na utvrđivanju obala, čišćenju, kultuvaciji i zaštiti pre svega Vranjske reke. Ali, kratko je to trajalo.
 
Kažu da je jedan od lidera UNDP-a dao otkaz svom stanodavcu  kada ga je pitao gde da baci kabastiji otpad, i dobio odgovor: „pa, u reku“.
 
No, tako je kako je.  Godinama unazad, fekalije iz divljih kanalizacionih priključaka slivaju se u Vranjsku reku, pa je smrad u letnjim mesecima nepodnošljiv.

Da zlo bude veće, reka protiče direktno kroz gradski pijacu, subotom najfrekventnije mesto u okrugu.

Na samo stotinak metara daleko od pijace, godinama nerešena stoji jedna od onih crnih ekoloških tačaka koje se slobodno mogu nazvati „ekološkim bombama“.
 

Otvorena  kanalizacija u centru grada, na razmeđi Nemanjine I Kraljevića Marka, ruglo je grada već 50 godina.

Ovaj ogroman problem niko ne rešava, mada nadležni najavljuju njegovo saniranje, a građani iz okolnih kuća, koji se decenijama guše  u fekalijama i smradu, nekako baš i nemaju poverenje u takve najave.

Dolina koja služi ne smo kao otvorena kanalizacija, nego i kao divlja deponija, kao da nikome ne smeta, osim stanovnicima okolnih kuća i onima koji svakog dana prolaze ovom frekventnom saobraćajnicom.

Bačene plastične kese, delovi kućnih aparata, stakla, ostaci farbe posle krečenja, ponekad i uginule životinje, a nisu retkost ni razni glodari, gmizavci i žabe koji su ovde našli svoja idealna staništa, to je slika male, ali vrlo neprijatne “doline smrada”.

I svemu su krivi, slažu se nadležni, divlji kanalizacioni priključci, kroz koje se otpadne vode direktno slivaju u dolinu, a odatle dalje u Vranjsku reku.  

Da li će se konačno stvari pomeriti sa mrtve tačke?

 

Nemanja Nuhijević, većnik za ekologiju kaže da je problem kompleksan ali da se već narednih dana očekuje čišćenje tog prostora.

 

- Prvo ulazi mehanizacija da očisti zelenilo, da bi inžinjeri mogli da vide kako da se obale fizički utvrde. Iza toga, sledi projekt za kinetu, da bi se reka u tom delu uredila potpuno.

Radimo postupno, jer moramo da taj problem rešimo za stalno, i ne smemo dozvoliti da se on ponovi
- kaže Nuhijević.

Iz “Komrada” potvrđuju da je rasčišćavanje doline dogovoreno sa gradskim vlastima.
 

- Mi smo spremni da svakog trenutka uđemo u posao. Najlakše je očistiti, ali treba izvršiti dublje zahvate da bi stvar bila rešena.

Očistićemo, ali Komrad ne može da rešava divlje kanalizacije 
- kaže Dejan Ilić, direktor vranjskog Komrada.   
 
I toliki problem za dužinu od samo 200 metara, koliko se dolina proteže gradom. Nizvodno, problemi se multipliciraju.

Prema rečima meštana Bore Stankovića i okolnih ulica, sa prvim vrućinama nastaju i veliki problemi, jer prozori na kućama oko reke ne mogu da se otvaraju zbog nesnosnog smrada.
 
Već više od dve godine muku mučimo sa kanalizacijama koje se preliju, pa se slivaju u Vranjsku reku. Uguši nas smrad, a možete misliti kako je to u julu i avgustu kada su temperature visoke.
 
Sve zabarikadiramo, kako se smrad ne bi uvlačio i u kuće. U više navrata tražili smo od nadležnih da problem reše, ali su nam odgovorili da će fekalije da se ulivaju u reku sve dok ne bude završena kompletna nova kanalizaciona mreža.
 
Reč je o postojećoj kanalizaciji koja se s vremena na vreme zapuši, pa se sve sliva u reku.

 

Zvali smo i nadležne u „Vodovodu“, ali oni neće da dođu i otpuše to začepljenje, uz izgovor da će problem biti rešen kada se bude radila ulica Bore Stankovića – kaže Dragan Pešić, vlasnik kuće pored Vranjske reke.

Situacija je dakle katastrofalna, a direktor „Vodovoda“ Krsta Janjić tvrdi da su problem divlji priključci za kanalizaciju, koji nameću skupo rešenje da bi ono bilo trajno.
 

To je godinama tako, to nije problem od juče. Vodi se akcija popisivanja divljih priključaka, kako bi te vlasnike naterali da se legalno priključe.
 
Dakle, problem nije naša instalacija, već divlja. Nije samo Bore Stankovića, već i Bosanska ulica. Kod Mačkine česme su sve divlji priključci
– kaže Janjić.
 
Gradski većnik za ekologiju Nemanja Nuhijević za OK Radio potvrđuje  da je stanje sa divljom kanalizacijom u Vranju katastrofalno.

Zvali su me iz ulice Bore Stankovića, ali problem na žalost ne može biti rešen dok se cela ulica ne bude rekonstruisala.

Sličan problem je i u ulicama Crnogorska, Devet Jugovića i Otona Župančića, a sada će biti odrađen deo kod Belog mosta.

Definitivno, stanje reke je katastrofalno po životnu sredinu
– kaže Nuhijević.

Šta to znači u praksi? Bez namere da abolira sebe i svoj rad, Nuhijević kaže da su navike građana strašne, i da u rekama danas može da se nađe gotovo sve, čak i teko zamisliv otpad.

- Glavni problem je nedostatak kineta, obaloutvrda, zbog čega se javlja erozija zemljišta, ali i građani tu bacaju sve: šut, šporete, frižidere, životninjski otpad, svašta.
 

Ali, borimo, čistimo korito Vranjske reke po projektu vrednom 5,7 miliona dinara, teškom mehanizacijom i ljudstvom.

Sređujemo i divlju fekalnu kanalizaciju za tri ulice, sve iz Fonda za ekologiju
- kaže Nuhijević.

On tvrdi da je Grad sredio nekoliko važnih tačaka, kao što je Beli most i Mačkina česma, gde je i divlja kanalizacija regulisana.

Ipak, Nuhijević kaže da je ova oblast godinama bila zapuštena, i da sada zato treba i više para i više rada nego što je to bilo uobičajeno.

Situacija koja se vezuje za Vranjsku reku slična je vezano i za Sobinsku.
 

Dejan Stanojević, jedan od lidera sobinskih naprednjaka, i sam stanovnik naselja oko reke, kaže da je situacija sa samom rekom, ali i kanalom koji spada reku i obližnji potok, jednostavno katastrofalna.

- Oni su čistili kanal, ali od toga slaba vajda. U reci nema šta nema, pacovi će nas pojesti, nas koji živimo oko ovih vodotokova.

Niko o njima ne vodi računa. Kada su kanal i reka sređeni, bila je milina dva dana, ali sada je ponovo ista situacija
- kaže Stanojević.

Većnik Nuhiijević odgovara da je svestan situacije, i da je Grad spreman da za sređivanje tog dela reke odvoji i značajnija sredstva.

- Videćemo koliko možemo. Čistili smo kanal, sada sređujemo oko Sobinskog groblja. Plan je da se utvrdi obala, pa ćemo onda videti - jasan je Nuhijević.

I tako, reke niko ne štiti, one su danas pre otvorene kanalizacije nego li vodotokovi.

I sami građani ruže svoje reke, pune ih otpadom, pa su do sada sve važnije akcije na tom polju izgubile smisao, jer se u održavanje reka ulaže veliki novac, a efekti sređivanja brzo nestaju.

I što je najgore, niko ne zna dokle to može tako.

Ovaj tekst objavljen je uz podršku Ministarstva kulture i medija Vlade Srbije, u okviru projekta „Ekologija - šansa juga Srbije“. Stavovi izneti u tekstu isključiva su odgovornost OK Radija i ni na koji način ne predstavljaju stavove i mišljenja Ministarstva kulture i medija.

OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: