WEIBO: Zašto zidanje, kad ima JUMKO?

U fokusu - Četvrtak 29.10.2015 - 13:28

Opozicioni odbornik u Skupštini grada Vranja i lider odbora Socijaldemokratske stranke (SDS) Vranje Igor Andonov kaže za OK Portal da bi u vezi sa najavljenim ulaganjem turskog investitora „Weibo group“ u Vranje zasad trebalo pregovarati samo o njihovoj investiciji u okviru pogona Kompanije „Jumko“.

Turci dolaze: logo Weiba  FOTO republika.mk Turci dolaze: logo Weiba FOTO republika.mk

- Besmisleno je da država baca novac na izgradnju nove fabrike u Slobodnoj zoni u Bunuševcu barem dok ta kompanija ne dođe ovde, ne počne da radi i ne izjasni se o stvarnim potrebama i planiranom obimu proizvodnje.

Ukoliko bi taj obim u jednom momentu prevazišao proizvodne kapacitete Jumka, onda se može razmišljati o gradnji nove fabrike u Slobodnoj zoni Bunuševac.

Sve preuranjene priče o tome više su u službi nekakve partijske kampanje pred dolazeće lokalne izbore, a ne odraz stavrnog stanja u vezi sa  najavljenom investicijom - smatra Andonov.

Ako turska kompanija ima u planu da zaposli dve, tri hiljade ljudi, Jumkovi kapaciteti su sasvim dovoljni i treba stati na tzv. braunfild investiciji, smatra sagovornik OK Portala.

- Angažovanje neuposlenih kapaciteta ove fabrike bilo bi prava stvar, pogotovo što se sve dešava u momentu kada je sudbina „Jumka“ neizvesna i kada su poslovi za vojsku i policiju u u budućnosti krajnje neizvesni, a „Jumko“ od tih poslova živi.

Dobra je stvar što ta fabrika ima ogroman prostor za preorjentisanje u slobodnu zonu i omogućavanje potencijalnim investitorima da zaposle radnike u postojećim kapacitetima - kaže Andonov.

Dolazak turske kompanije u Vranje prethodnih dana najavili su najpre Savet za privredu i ekonomiju SNS, a potom gradonačelnik i lokalni šef socijalista Zoran Antić.

Kampanju su pratile političke varnice u vezi sa zaslugama za najavljeni dolazak velikog investitora. Prema preliminarnim najavama, jedna od najvećih svetskih fabrika tekstila spremna je da u Vranju izgradi fabriku površine 124.000 kvadrata i uposli oko 6.000 radnika, uz projekciju godišnjeg izvoza od 200 miliona evra.

Država je u memorandumu o razumevanju potpisanom sa Turcima već izrazila spremnost da ih u investiranju podstakne sa 12 miliona evra, a grad je raspoložen da im pokloni 26 hektara zemljišta.

„Weibo group“ postoji dvadesetak godina. Ima desetak fabrika sa preko 12.000 zaposlenih u Kini, Kambodži i Makedoniji.

Dejan Dimić

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: