ZAPANJUJUĆE: Vranjski učenici najbolji u bežanju sa časova!

U fokusu - Četvrtak 22.01.2015 - 09:57

Učenici srednjih škola u Vranju prvo polugodište završili su sa čak 144.139 izostanaka.

Vranjski ucenici rekorderi po broju izostanaka Vranjski ucenici rekorderi po broju izostanaka
Kako se saznaje po broju izostanaka prednjače Gimnazija “Bora Stanković”, Hemijsko-tehnološka i Poljoprivredno-veterinarska škola, a učenici tih škola imaju i najveći broj neopravdanih časova. 
 
Gimnazijalci njih 705 u proseku imaju 37 izostanaka, a 464 učenika Hemijske škole po 50 izostanaka. 
 
Poljoprivredno-veterinarsku školu pohađa 263 učenika u proseku sa po 59 izostajanja u prvom polugodištu. 
 
U Tehničkoj školi prosečan broj izostanaka po učeniku je 39. 
 
Direktori tih obrazovnih ustanova smatraju da su rigoroznija kažnjavanja srednjoškolaca preko potrebna zbog ogromnog broja  izostanaka koje imaju.
 
Kažu da nije zanemarljiv broj onih koji su napravili i preko 35 neopravdanih izostanaka zbog čega im preti isključenje iz škole u skladu sa zakonom. 
 
- Vaspitno disciplinska skala u izricanju mera su opomene i ukori do 25 neopravdanih izostanaka što podrazumeva pojačan pedagoški rad sa učenicima. 
 
Preko 25 izostanaka ide izricanje disciplinskih mera do 35 izostanaka, a zatim se učenici isključuju iz škole. 
 
Takva  skala u kažnjavanju je razlog povećanog broja izostanaka – kaže Slaviša Anđelković, direktor te obrazovne ustanove. 
 
Tehničku  školu pohađa 760 učenika sa 29.511 izostanaka u prvom polugođu, 23.540 opravdanih i 5.917 neopravdanih, u proseku po 39 izostanaka po učeniku. 
 
Gimnazijalci njih 705 prvo polugodište završilo je sa 26.029 izostanaka. 
 
Od tog broja  23.280 je opravdanih, a preko 2.748 neopravdanih. Nadležni tvrde da je prošle godine bilo preko 30.000 izostanaka.
 
Svaki učenik je u prvom polugođu ove školske godine u gimnaziji u proseku napravio je po 37 izostanaka. Taj prosek bio je nešto veći u  istom periodu u prošloj školskoj godini, učenici gimnazije izostajali su sa preko 40 časova.
 
- Manje je izostanaka napravljeno u ovoj školskoj godini. Učenici su malo odgovorniji, ali videćemo kakva će situacija biti na kraju godine – kaže pedagog u toj obrazovnoj ustanovi Verica Stošić.
 
 U Ekonomsko- trgovinskoj školi  u Vranju broj izostanaka premašio je 28.000. Opravdanih izostanaka je 24.313, a neopravdanih 3.704. Ekonomska škola ima 960 učenika pa bi prosek izostajanja u prva četiri meseca ove školske godine bio oko 32 čas po učeniku. 
 
Učenici Medicinske škole u prvom polugođu napravili su 19.980 izostanaka, opravdanih 19.396, a neopravdanih 584. U ovoj školi je ukupno 613 učenika pa je u proseku svaki od njih izostajao sa 30 časova. 
 
- Najveći broj izostanka imali smo na Opštem smeru iz opravdanih razloga zbog bolesti učenika – kaže Suzana Nikolić pedagog u Medicinskoj školi. 
 
U  Hemijsko-tehnološkoj školi koju pohađa 464 učenika prvo polugodište završeno je sa 24.892 izostanka, od toga je samo oko 22.000 opravdanih. Oni su u proseku napravili po 50 izostanaka, napominju nadležni. 
 
- Zbog više od 35 neopravdanih izostanaka iz te škole isključena su tri učenika – kaže direktor Nenad Mišić. 
 
U Poljoprivredno- veterinarskoj školi je prema evidenciji  je 15.710 izostanaka, 12.062 opravdanih i 3.585 neopravdanih.
 
Školu pohađa 263 učenika pa je u proseku 59 izostanaka po učeniku.  
 
U toj školi veliki broj izostanaka napravljen je prema podacima i zbog boravka u zemljama EU učenika Roma, koji tamo ostaju i po tri meseca.  
 
Nadležni objašnjavaju da se kod učenika sa prekobrojnim izostancima sprovodi vaspitno disciplinski postupak na osnovu koga se i donosi rešenje o isključenju učenika. 
 
- Pre toga uključujemo roditelje u čitavu proceduru uz pojačani vaspitno disciplinski rad. 
 
Imamo nekoliko problematičnih slučajeva, učenici pak imaju pravo žalbe Školskom odboru na doneto rešenje i imaju pravo da nastave školovanje sve dok se postupak ne okonča – objašnjava pedagog Poljoprivredno-veterinarske škole Jadranka Stošić.  
 
Po izostancima vranjski srednjoškolci ne zaostaju, ali i ne prednjače u odnosu na svoje vršnjake u Srbiji. Nadležni kažu da je to jednostavno trend godinama unazad u srpskom obrazovanju. 
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: