ZAPOŠLJAVANJE U HIGIJENSKOM: Čija je muka veća?

U fokusu - Petak 16.12.2016 - 23:31

Doktor Milutin Đurić smatra da je u Zavodu za javno zdravlje u Vranju mimo važećih zakonskih propisa zaposlen lekar Danijel Spasić i za to direktno okrivljuje direktorku ove ustanove Milenu Mišić.

Đurić: brinem za zdravlje građana FOTO S. Tasić/OK Radio Đurić: brinem za zdravlje građana FOTO S. Tasić/OK Radio

Đurić, inače lekar opšte prakse, tvrdi da Spasić ne poseduje licencu Lekarske komore, i da je pri tom angažovan bez konkursa.



U razgovoru koji sam imao sa Mišićevom saznao sam da zbog povećanog obimna posla ima potrebe za prijemom lekara opšte medicine.



Smatram da kao doktor medicine i sa licencom Lekarske komore mogu da obavljam poslove iz nadležnosti ZZJZ ,  za kojima trenutno imaju potrebe.



Mišićevoj sam se i pisano obratio, na šta je ona odgovorila da  ZZJZ  nema potrebe za angažovanjem izvršioca sa mojim kvalifikacijama.



Inače, u ZZJZ, bez konkursa i bez licence Lekarske komore, primljen je doktor  opšte medicine na visoko specijalizovanim poslovima specijalista epidemiologije za obavljanje sanitarnih pregleda, gde je potrebno da lekar procenjuje da li postoje epidemiološke indikacije  za TBC, što je isključivo u nadležnosti lekara  specijaliste epidemiologije, a ne lekara opšte medicine - navodi Đurić.



On dodaje da je, kako kaže, kao savestan građanin o ovome obavestio  nadležne institucije, prvenstveno zdravstvenu inspekciju.



- Prijem je izvršen bez mišljenja Instituta za javno zdravlje „Batut“.  



Prema mojim saznanjima Spasić je angažovan po osnovu ličnih kontakata, ali ja tu vezu ne mogu da dokažem -  kaže Đurić.



Milena Mišić, direktorka ZZJZ U Vranju, kaže da  je Spasića angažovala   zbog povećanog obima posla, i da za tako nešto nije potreban konkurs.



- To što doktor Đurić tvrdi nije istina. Spasić jeste primljen, ali samo da obavlja privremene i povremene poslove do Nove godine, i to zbog povećanog obima posla kod sanitarnih pregleda.
 


Mi nemamo dovoljan broj specijalista, a da bi oni mogli da se posvete svojoj specijalnosti, ove preglede može da obavlja i lekar medicine, bez specijalizacije.



Za privremene i povremene poslove ne treba konkurs, a pošto se u našem kraju pojavila mišja groznica, kada smo imali problem sa tim neko je rekao na sastanku da u gradu postoji lekar koji je bez posla i koji vozi taksi.



Takođe je rečeno da ima porodicu, i da je bez posla njegova žena, koja je takođe lekar.



U tom momentu smo rešili da angažujemo Spasića. Razgovarali smo sa njim, a njega je u žurbi kada je dolazio na posao, čak udario i auto.



Angažovali smo ga bez konkursa, jer na to imamo pravo po osnovu  Zakona o radu - pojašnjava Mišićeva.



Ona dodaje da je o ovome Đurića neko obavestio, i da se on žalio, veoma brzo nakon angažovanja Spasića.



- Pristojno smo mu objasnili o čemu se radi, rekli da smo primili lekara opšte prakse, samo do Nove godine.
 


Objasnila sam da za to ne treba konkurs, da je Spasićeva porodica bila ugrožena, na šta je Đurić odgovorio da se takođe nalazi u sličnoj situaciji, ali mi za njegov slučaj u tom momentu nismo znali - pojašnjava Mišićeva.



Šef odseka inspekcije rada Miletije Stojanović, kaže da je inspekcija primila zahtev doktora Đurića.



- Došao je zahtev, inspekcija će kada bude imala vreme, otići i izvršiti nadzor.



Unapred nemamo nikakvu informaciju i ne možemo da je damo doktoru Đuriću - kaže Stojanović.



Kako sad stvari stoje, jedno je izvesno, od Nove godine i Đurić i Spasić će biti bez posla.
 

Ovaj tekst prizveden je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja u okviru projekta "Stop kriminalu, stop korupciji". Stavovi izneti u njemu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: