ZC VRANJE: Pazi, snima se!

U fokusu - Četvrtak 09.07.2015 - 11:54

Rukovodstvo Zdravstvenog centra u Vranju iskoristilo je zakonske mogućnosti i postavilo video nadzor po hodnicima i čekaonicama Doma zdravlja.

Kamere na Opštoj praksi FOTO A. Stojković Kamere na Opštoj praksi FOTO A. Stojković

Dok u Bolnici veoma često nema ni osnovnog sanitetskog materijala zbog kašnjenja tendera, sa nabavkom kamera i celokupne opreme za snimanje pacijenata se nije zakasnilo.

Na broj neugovorenih radnika koji rade bez plate ne treba ni podsećati.

Procenjuje se da je za jednu kameru plaćeno i do 200 evra, ali te podatke rukovodstvo Doma zdravlja i Zdravstvenog centra nije želelo da potvrdi.

- Proces instaliranja kamera je u toku kao i prateće računarske softverske podrške koja prati sistem.

Mediji će biti zvanično pozvani na konferenciju koja će se organizovati kada sistem bude stavljen u upotrebu, kao što je to učinjeno prilikom postavljanja video nadzora u Zdravstvenoj stanici u Vranjskoj Banji – stoji u odgovoru menadžmenta ZC.

Kamere su za sada postavljene na skoro svim odeljenjima Doma zdravlja, a u planu je instaliranje i u bolničkim hodnicima.

Problematično može biti to što kamera ima i na Dečijem odeljenju, a bez dozvole roditelja, snimanje maloletnika je strogo zabranjeno.

Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić kaže da Srbija nema zakon koji uređuje tu oblast, ali da u svakom slučaju na ulazu u Dom zdravlja i Bolnicu treba da stoji veliki znak da su objekti pod video nadzorom.

– Ja godinama upozoravam na nepostojanje zakonskih odredbi koje regulišu gde smeju, a gde ne smeju da postoje kamere.

Dakle, neki minimum koji će uvođenje video nadzora činiti legalnim je postavljanje obaveštenja da se prostor snima.

Takođe, na tom obaveštenju treba da postoji broj telefona koji će ljudi pozivati ukoliko smatraju da su im prava na privatnost povređena.

To se svakako odnosi na kamere u hodnicima i čekaonicama, a ukoliko ih ima i u ordinacijama, e to je već neviđeni skandal – kaže za OK Radio Šabić.

On dodaje da svuda u svetu postoje takvi objekti pod video nadzorom, ali da je zakonima jasno precizirano kako, gde i na koji način mogu da se koriste kamere i video snimci.

– To što ima kamera u čekaonicama je takođe vrlo diskutabilno. Mnogo se tu problema javlja i zato je minimalna obaveza da obaveštenje bude vidno istaknuto na ulazu u zonu pod video nadzorom.

Što se tiče konkretnog primera, zaista mi nije jasno sa kojim ciljem je video nadzor postavljen i šta će raditi sa tim snimcima.

Treba ispitati da li u ZC postoje razlozi koji čvrsto opravdavaju snimanje pacijenata po hodnicima i čekaonicama – izričit je Šabić.

Kako se nezvanično saznaje, na ovaj korak rukovodstvo Zdravstvenog centra odlučilo se zbog eventualnih „krađa kompjutera iz ordinacija“.

Takođe, saznaje se i da je od uvođenja video nadzora na ulazu u bolnički krug višestruko povećan prihod od plaćanja taksi za vozila.

autor: Aleksandar Aca Stojković

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: