Život u mraku punom pacova

U fokusu - Ponedeljak 10.09.2012 - 11:07

Životna drama Stanke Spasov (59) i njenog sina Nikole (14) u naselju „Čerenac“ se nastavlja.

Porodica Spasov Porodica Spasov
Samohrana majka od 2003. godine živi sa detetom u prizemlju jedne od tri  nedovršene “Jumkove” zgrade. 
 
Bez vode i struje, oni žive u memljivim prostorijama u kojima noću haraju miševi. Stanka kaže da joj najteže pada to što njeno dete odrasta u ovakvim uslovima, bez televizora i kompjutera. 
 
- Živimo bez mirnog sna. Miševi su nam uništili  svu garderobu i posteljinu. Strašno, jutros sam pronašla i Nikolinu novu majicu,  progrizli su i nju – očajna je Stanka. 
 
Po celom stanu postavljeni su otrovi za glodare a Stanka kaže da strepi za zdravlje svog deteta zbog mišje groznice. 
 
- Bila sam primorana da se među prvim stanarima uselim u memljiv mračan stan, jer u to vreme “Jumkovi” tekstilci nisu primali platu – priseća se Stanka početka “noćne more”, od pre devet godina. 
 
- Tada smo živeli bez sredstava za život, jer sam socijalnu pomoć primala samo deset meseci u 2006. i morala sam da se sa detetom negde smestim.  Od 2007. sam penzioner, pa nam je jedini izvor prihoda penzija od 18.000 dinara – kaže Spasova. 
 
Stanka je 2010. obolela od osteoporoze. Za lekove joj je  mesečno potrebno oko 5.000 dinara. Prema njenim rečima, teško je da svakog meseca izdvoji toliko para, pa je često bez njih. 
 
- Potrebno mi je i banjsko lečenje, međutim, kada i dobijem banju, onda sam ponovo u problemu, jer Nikolu ne mogu da ostavim samog u ovakvim uslovima. Plaši se mraka i miševa, sumnjivih tipova koji se neretko okupljaju oko zgrada - objašnjava Stanka. 
 
Nikola pohađa O.Š. “Dositej Obradović” i trenutno je smešten  u hraniteljsku porodicu, kako bi njegova majka mogla da nastavi lečenje u banji. 
- U hraniteljskoj porodici mi je dobro, ali bih više voleo da živim sa mamom u stanu gde nije mračno i gde nema miševa – kaže ovaj četrnaestogodišnjak. 
 
Stanka godinama traži pomoć i razumevanje nadležnih. Zakucala je na mnoga vrata i preko dvadeset puta. Ono što joj je obećavano, tvrdi nije ispunjeno. 
 

- Tražila sam prijem kod bivšeg gradonačelnika, ali nisam dobila nikakav odgovor. Isti zahtev podnela sam i Zoranu Antiću aktuelnom gradonačelniku – kaže Spasova, napominjući da neće odustati od borbe za normalan život dostojan nje i njenog deteta. 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: