ZMIJSKI CAR: Otrovnice morate poštovati

U fokusu - Sreda 10.06.2015 - 12:13

Vranje - Vladica Stanković iz Vladičinog Hana najčuveniji je hvatač zmija u Pčinjskom okrugu.

Stanković sa uhvaćenim zmijaama FOTO S. Tasić Stanković sa uhvaćenim zmijaama FOTO S. Tasić

Prvih vrelih dana on ima najviše posla u čitavoj godini, a poznat je po tome što uhvaćene zmije obavezno vraća nazad, u njihovu prirodnu sredinu.

Stanković naglašava da je ove godine broj zmija na površini veći nego inače.

- Poplave koje smo imali početkom godine, kao i radovi na izgradnji Koridora 10, glavni su uzrok nemira koji je među zmijama, i to u vreme parenja. Vibracije koje stvaraju mašine i kretanje ljudi utiču na njihovu pokretljivost – pojašnjava Stanković.

On dodaje da uskoro treba da se formira udruženje za zaštitu gmizavaca, kako bi na neki način mogao da nadoknadi barem troškove za gorivo, jer se jedini u okrugu bavi hvatanjem zmija, i sve sam plaća.

- Dolina Pčinje, nedaleko od manstira Svetog Prohora, stanište je prugastog smuka i šilje, jedinstvenih vrsta u Srbiji. Od otrovnica u Pčinjskom okrugu su nastanjeni poskok i šarka.

U Srbiji živi svega 10 različitih vrsta zmija, od kojih su tri otrovnice - kaže Stanković.

Posebnu komunikaciju sa zmijama Vladica, koga u šali zovu i zmijski car, pojašnjava time što im prilazi kao prijatelj.

- Prvi korak u hvatanju zmija je njihovo raspoznavanje, da li se radi o otrovnicama ili ne. Potom pratim njeno ponašanje.

Sledi koncetracija, jer svaki nagli ili bespotrebni pokret može zmiju da uplaši i da dovede do neželjenih situacija.

Posebno poštovanje imam prema otrovnicama. Svakodnevno dolazim do nekih saznanja o zmijama uopšte – navodi Stanković.

Pored ovog hobija Vladica se bavi ekstremnim sportovima, kulinarstvom i često odlazi na poklonička putovanja  u pravoslavne manastire i svetinje. Oženjen je i ima tri ćerke.

On apeluje na sve građane da gmizavce ne ubijaju, nego da potraže pomoć, kako bi ove životinje bile vraćene u prirodu, jer imaju veoma važnu ulogu u lancu ishrane.

Slađana Tasić  
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: