Dezodoransi opasni po život?

Zivot i stil - Sreda 28.09.2016 - 09:30

Aluminijumske soli u dezodoransima mogu da izazovu teška obolenja, kao što je rak.

Aluminijumske soli iz dezodoransa posebno opasne; Foto: Profimedia Aluminijumske soli iz dezodoransa posebno opasne; Foto: Profimedia

Žene koje redovno koriste dezodoranse koji u sebi sadrže aluminijumske soli spadaju u rizičnu grupu onih koje bi zbog toga mogle da obole od raka dojke, pokazala je nova švajcarska studija.

Već dugo se govori kako aluminijumov hlorohidrat iz dezodoransa i roll-ona uzrokuje rak dojke, mnogi su to demantovali, a najviše proizvođači tih proizvoda.

Nova studija sprovedena u Švajcarskoj otkrila je kako dugotrajna izloženost toj hemikaliji može da podstakne razvoj tumora koji se šire po telu, piše "The Local".

Naime, soli aluminijuma blokiraju žlezde znojnice, nakupljaju se u tkivu dojki i i proizvode efekte slične onima koje proizvodi estrogen.

Ono što je posebno zabrinjavajuće jeste činjenica da većina današnjih perspiranata sadrži upravo tu hemikaliju ili neke druge sastojke s aluminijumom.

Jedan od naučnika koji je radio na izradi studije Andre-Paskal Sapino, ove sastojke je uporedio sa azbestom.

Sapino, koji je onkolog, savetuje i muškarce i žene da izbegavaju dezodoranse koji sadrže aluminijumske soli, javlja "Dejli mejl".

Alo, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: