Dugo sedenje povećava rizik od raka dojke

Zivot i stil - Utorak 28.04.2015 - 20:28

Predugo sedenje povećava rizik od raka dojke i endometrijalnog karcinoma, pokazala je nova švedska studija.

Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Istraživači su analizirali informacije o više od 29.000 žena u Švedskoj starosti između 25 i 64 godine koje nisu imale rak na početku istraživanja. Njihovo zdravstveno stanje je praćeno tokom 25 godina.

Ispitanice su podeljene u tri grupe: one koje su imale posao vezan za sedenje (poput rada u kancelariji), a nisu učestvovali u rekreacionim sportovima, oni koji su imali takav posao, ali su se bavili fizičkom aktivnošću i one koji su imali fizički aktivne poslove i uz to imali i redovnu rekreaciju.

Žene koje nisu bile aktivne na poslu, ili u slobodno vreme, imale su 2,4 puta veće šanse da dobiju dijagnozu endometrijalnog kancera (raka tela materice) i 2,4 puta veće šanse da obole od raka dojke pre menopauze u poređenju s onima koje su vodile aktivan život.

Nije bilo povezanosti između nedostatka aktivnosti i povećanog rizika od raka dojke posle menopauze.

- Ljudi koji rade u kancelarijama trebalo bi što više da se kreću tokom radnog vremena i naročito u slobodno vreme - kaže Ana Jonson, jedna od autora studije sa Lund univerziteta u Švedskoj.

Ranija istraživanja su pokazala da dugo sedenje povećava i rizik od raka debelog creva.

Nova studija prezentovana je ove nedelje na sastanku Američkog udruženja za istraživanje raka u Filadelfiji.

Fox News

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: