Kiseonik leči neplodnost

Zivot i stil - Utorak 06.10.2015 - 09:29

Kvalitet spermatozoida značajno može da se poboljša terapijom u hiperbaričnoj komori

Povećava se broj i pokretljivost spermatozoida; Foto: Thinkstock Povećava se broj i pokretljivost spermatozoida; Foto: Thinkstock

Hiperbarična terapija značajno poboljšava kvalitet i pokretljivost spermatozoida, i može da bude važan tretman u lečenju muške neplodnosti.

Ovo je pokazalo višegodišnje istraživanje u Ginekološkoj klinici "Narodni front", Institutu za fiziologiju Medicinskog fakulteta i Specijalnoj bolnici za hiperbaričnu medicinu.

Rezultate ove studije predstavila je profesorka dr Ana Mitrović Jovanović, načelnica dnevne bolnice u GAK "Narodni front", na nedavnom Simpozijumu ginekologa.

- Ono što je zajedničko svim uzrocima muške neplodnosti je prisutnost oksidativnog stresa - kaže dr Mitrović.  

Osetljive ćelije plemenitog epitela testisa podležu promenama koje dovode do negativnih rezultata spermograma.

Profesorka Mitrović objašnjava da je inicijalna ideja bila to što bez kiseonika ćelije ne funkcionišu optimalno, pa su pokušali da ispitaju da li hiperbarična komora može da ima efekta kod poboljšanja spermograma.

Kiseonik je u ovoj terapiji upotrebljen kao lek, jer, ako se ne primeni na odgovorajući način, on može da naškodi pacijentu.

U tretmanu se tačno mora odrediti pod kolikim pritiskom treba koristiti kiseonik i u kom vremenskom periodu, da bi mogli uopšte da se očekuju dobri rezulatati.

Primenom ove terapije obezbeđuje se kiseonik tamo gde on ne može da stigne uobičajenim putem.

To je prednost hiperbarične komore, jer kiseonik u komorama stiže i tamo gde nema kapilara.

Tokom istraživanja ukupno je obrađeno 97 pacijenata: 60 njih tretirano je u hiperbaričnoj komori, dok je 37 pacijenata bilo u kontrolnoj grupi.

Oni su deset dana zaredom tretirani u komori pod pritiskom od 2,5 atmosfera, u trajanju od 70 minuta dnevno.

Prva kontrola spermograma nakon sedam do 10 dana terapije pokazala je malo veći broj spermatozoida u grupi muškaraca koja je bila u hiperbaričnoj komori.

Ukupan broj spermatozoida, po završetku novog ciklusa spermatogeneze, pokazao je značajno bolji rezultat.

I pokretljivost spermatozoida posle deset dana hiperbarične oksigenacije se znatno povećao, a taj procenat pokretnih spermatozoida se održao i nakon dva ili tri meseca posle terapije.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: