Na Marsu će se uzgajati povrće?

Zivot i stil - Utorak 28.06.2016 - 10:26

Preživeli ste šestomesečno putovanje na Mars, lebdeći na skučenom prostoru svemirskog broda. Pošto ste se smestili na Crvenoj planeti, kročivši na tlo na koje do sada nije stupila ljudska noga, neminovno vam se nameće pitanje: “Šta ima za večeru?”

Naseljenici će se i hraniti namirnicama sa Marsa; Foto: smt.rs Naseljenici će se i hraniti namirnicama sa Marsa; Foto: smt.rs

Ako sve bude po planu, odgovor glasi: različite vrste povrća.

Naučnici Univerziteta u Vageningenu u Holandiji najavili su da su povrće i žitarice koje su dve godine gajili na Marsovoj "zemlji" bezbedne za ljudsku uotrebu.

Iako zemlja zapravo nije uzeta sa površine Marsa, zemljište na kome su naučnici uzgajali povrće liči na ono na Crvenoj planeti.

“Obilni prinosi rotkvica, graška, raži i paradajza” gajenih na toj zemlji “ne sadrže opasne količine” teških metala, izveštava sajt Phys.org, a Gizmodo prenosi da probno konzumiranje namirnica, počevši od rotkvica, treba da počne 29. juna.

“Ovi impresivni rezultati obećavaju”, rekao je ekolog Viger Vamelin za Phys.org.

“Sada možemo da probamo rotkvice, grašak, raž i paradajz i baš me zanima kakav im je ukus.”

Naučnici su takođe uzgajili krompir, boraniju i šargarepu, a preko interneta je organizovana kampanja za prikupljanje sredstava za podršku istraživanjima koje treba da pokažu da li su ove žitarice i bezbedne za ishranu.

Vlasnik kompanije “Spejs iks” Ilon Mask najavio je planove za slanje ljudi na Mars do 2025, a NASA očekuje misije s posadom u narednih 10-15 godina.

Najnovije istraživanje trebalo bi da omogući takvo putovanje i sa aspekta ishrane.

“Važno je da testiramo što više različitih useva kako bismo bili sigurni da će naseljenicima na Marsu biti dostupne različite vrste namirnica”, kaže Vamelin.

Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: