Nove bande Los Anđelesa

Zivot i stil - Nedelja 28.08.2016 - 12:02

Los Anđeles je glavni grad američkih bandi. Postoji ih više od 1300 i ukupno imaju 120.000 članova. Iako su najbrojniji Meksikanci, najbrutalnije su motobande koje siluju i ubijaju žene, a leševe ostavljaju u preriji.

Pripadnici bajkerskog kluba Pripadnici bajkerskog kluba "Vagos"; Foto: Twitter

Čak i površni pogled na spisak bandi u Los Anđelesu ostavlja utisak da bi ovaj grad, da nema Holivuda i filmske industrije, bio najpoznatiji po kriminalu.


Uostalom, nije bez razloga Los Anđeles dobio nadimak "prestonica bandi Amerike".

Bandi kojih ima oko 1350 okupljaju oko 120.000 članova.

Ako se zna da L.A. broji oko četiri miliona stanovnika, a sa satelitskim gradovima oko 17 i po miliona, nije ni čudno što je baš ovde rasadnik najvećeg kriminala u SAD-u, tim pre jer je smešten vrlo blizu granice s Meksikom, preko koje dolaze i imigranti iz cele Južne Amerike.

Upravo su meksičke bande najbrojnije - ima ih oko 60-ak, ali ima tu i Jermena, Azijaca, Afroamerikanaca, Kubanaca, Rusa, Italijana, Salvadoraca, kao i neonacista, ali i najslavnijih među njima - bajkera "Anđeli pakla".

Njihov istorijat i današnje članstvo nikad do kraja nisu bili poznati javnosti.

Ono što ne žele da se o njima zna, zauvek ostaje samo među članovima ovog bajkerskog kluba koji je osnovan u Fontani u Kaliforniji 1948. kad je mnogo bivših američkih vojnika postalo višak.

Mnogi od njih nisu mogli da se pomire s civilnim životom, pa su u potrazi za avanturama kupovali motore.

Utemeljitelj je Oto Fridli, koji je za sobom poveo dio članstva dotadašnjih "Pissed Off Bastardsa".

Uzeli su ime po nadimku eskadrile bombardera iz Drugog svetskog rata.

 

U međuvremenu su proširili svoje "filijale" u 30-ak zemalja širom sveta i počeli su da stvaraju sopstvena pravila ponašanja, a postali su deo pop-kulture nakon filma "The Wild One" i nakon što je novinar i pisac-bitnik Hanter S. Tompson s njima proveo godinu dana u severnoj Kaliforniji.

Posljednjih godina "Anđeli pakla" su dobili vrlo oštru konkurenciju u bajkerskom klubu "Vagos Motorcycle Club", poznatijem kao "Zelena nacija", koji su se takođe proširili u desetak američkih država, ali su najmoćniji i najbrojniji upravo u LA-u.

Pre nekoliko godina policija je u njihovom sedištu zaplenila oko šest kilograma kokaina i više od 3000 pušaka.

Priveli su 200 članova od kojih su neki kod kuće imali pancire i po nekoliko minobacača.

Jedan od odbeglih članova anonimno je svedočio da članovi "Zelene nacije" nemaju baš previše osećaja: "I ja sam tokom članstva ubio troje ljudi. Jednostavno, to tako ide. U tim ljudima postoji neko crnilo i ubijaju s lakoćom svakoga ko im se suprotstavi".

Žene tretiraju kao drugorazrednu vrstu koja je njihovo vlasništvo: "Nije lako biti žena u tom klubu. Uvek postoji mogućnost da ih članovi siluju ili prebiju namrtvo".

Nisu oni okrutni samo prema ženama, nego i prema muškarcima.

Za dug od 1000 dolara prebili su svog člana i zatim ga hladnokrvno ubili u preriji gde su ostavili njegovo unakaženo telo na suncu.

Bajkeri su tek deo šarolike scene uličnih bandi u Los Anđelesu. Jedna od najpoznatijih je hispano-banda poznata pod imenom "18th Street Gang" (Banda iz 18. ulice), koja je dobila ime po kvartu u kojem je osnovana.

Članovi su uglavnom rođeni ili potiču iz Salvadora.

Jedna je od najbrže rastućih kriminalnih grupa u gradu i trenutno broji oko 15.000 članova, a proširili su se u čak 32 države, od Merilanda do Havaja.

Sumnjiče se za brojna ubistva, otmice i iznude, trgovinu ljudima i drogom, krađe automobila, ali je najveći problem što su počeli da se infiltriraju i u redove američke vojske.

Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: