U toku dramatične promene na planeti

Zivot i stil - Četvrtak 26.11.2015 - 11:53

Vremenske prilike postaju ekstremne i biće još gore, kažu stručnjaci.

El Ninjo će biti jedan od najgorih do sada; Foto: flickr/NASA El Ninjo će biti jedan od najgorih do sada; Foto: flickr/NASA

Svetska metereološka organizacija (WMO) najavljuje da će ove godine El Ninjo još ojačati, pa će biti jedan od najgorih do sada. Zbog čega?

Zato što se dešava neverovatno zahlađenje uz zapadne obale Južne Amerike što utiče na razvijanje ekstremnih vremenskim prilika šriom sveta.

Posledice ovakog El Ninja mogu biti dramatične.

Kako kaže Michel Jarraud, generalni sekretar WMO-a, naša planeta više nije ista zbog klimatskih promena, opšteg trenda zagrevanja okena, gubitka arktičkog morskog leda kao i preko milion kubnih kilometara letnjeg snežnog prokrivača na severnoj polulopti.

“Tako i El Ninjo i klimatske promene koje su prouzrokovali ljudi mogu međusobno da deluju i modifikuju jedno drugo na načine koji se nikada pre nisu dogodili,” kaže Jarraud.

Vetrovi koji duvaju od zapadne obale Južne Amerike prema Australiji teraju toplu površinsku vodu dalje od južnoameričke obale prema Aziji i Oceaniji, omogućujući dubljoj, hladnijoj vodi da dođe na površinu istočnog Tihog okeana.

Ali tokom sezone El Ninja, ti vetrovi oslabe ili čak promene smer, što znači da topla površinska voda nije više zarobljena u zapadnom Tihom okeanu, već se umesto toga kreće prema Južnoj Americi.

To kretanje tople vode menja strujanja u okeanu, što onda ima globalni, a ne samo lokalni učinak.

“Čak i pre dolaska novog El Ninja, globalna površinska temeratura dostigla je novi rekord. A El Ninjo još dodatno zagreva Zemlju”, kaže Jarraud.

Domino magazin, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: