Umro jedan od najvećih kuvara današnjice

Zivot i stil - Utorak 27.06.2017 - 11:39

Vodeći francuski kuvar Alan Senderen, jedan od osnivača pokreta "nove kuhinje" (Nouvelle Cuisine), umro je u 78. godini života, saopštio je kritičar Žil Padlovski.

 Alan Senderen. Foto: YouTube Screenshot Alan Senderen. Foto: YouTube Screenshot


"Bio je jedan od poslednjih velikih stvaralaca u Parizu. On je bio vizionar", rekao je Padlovski o čoveku, koji je zajedno sa Polom Bokusom, Mišelom Gerarom i ostalima pokrenuo "novu kuhinju" u šezdesetim i sedamdesetim.

"Nikad te nećemo zaboraviti, dragi Alane. Već nam nedostaješ", napisao je Padlovski u svom blogu.

Nouvelle Cuisine pokret karakteriše elegentna prezentacija jela, koja su uz to i delikatnija od tradicionalnih francuskih "teških" specijaliteta.

Sanderen je decenijama bio najpoznatiji kuvar u Francuskoj i držao je rejting od tri Mišlenove zvezde duže od 28 godina. Međutim, šokirao je javnost 2005. objavivši da se odriče svojih zvezda, kako bi istraživao jednostavniji, manje formalan pristup stvaranju vrhunske hrane.

"Želeo sam da otvorim drugačiji restoran, sa dobrim jelima bez pompe", rekao je tada, dodajući da će i cene biti pristupačnije.

Obrnuo je francusku gastronomiju naglavačke i smelo kombinovao slatke i kisele ukuse, poput jastoga i vanile, pa čak i rekonstruisao drevne recepte, poput pečene patke iz Apicijevog kuvara, koji datira iz perioda Starog Rima.

Jedan je od retkih koji se osmelio da kaže da uz sireve treba služiti belo vino.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: