Uskoro: Stiže taksi bez vozača

Zivot i stil - Petak 26.08.2016 - 15:02

Startap kompanija nuTonomy želi da uvede u saobraćaj prvi taksi bez vozača.Test vozila već su se pojavila na ulicama glavnog grada Singapura, a od 2018. bi trebalo da počnu da saobraćaju redovno.

Samovozeći taksi trenutno u fazi ispitivanja; Foto: nuTonomy Samovozeći taksi trenutno u fazi ispitivanja; Foto: nuTonomy

Samovozeći ili "robotaksi" kako ga nazivaju u firmi nuTonomy trenutno je u fazi ispitivanja.

U tu svrhu, nekoliko primeraka električnih modela Mitsubishi i-MiEV i Renault Zoe saobraća centralnom zonom Singapura.

Kako bi test vožnje bile uverljivije, odabrana grupa stanovnika ovog grada pozvana je da učestvuje u ispitivanju.

Oni će u probnom periodu besplatno koristiti samovozeće taksi automobile, a vožnja se zakazuja putem smartfon aplikacije.

Iz bezbednosnih razloga, na mestu vozača sedeće zaposleni iz nuTonomy-ja, kako bi preuzeo upravljanje u slučaju opasnosti, dok će se na jednom od zadnjih sedišta nalaziti osoba zadužena za nadzor i prikupljanje podataka tokom vožnje.

Na osnovu prikupljenih informacija za vreme probnog perioda, nuTonomy će optimizovati softver samovozećeg taksija, kako bi "robotaksi" 2018. ušao u redovan saobraćaj.

Trenutno, na ulicama je 6 test vozila na električni pogon, a kompanija planira da do kraja godine udvostruči njihov broj.

Sva vozila opremljena su LIDAR (Light Detection and Ranging) tehnologijom i kamerama, pomoću kojih prate situaciju na putu, detektuju druga vozila, svetlosnu i ostalu saobraćajnu signalizaciju, kao i moguće prepreke.

Izvršni direktor kompanije nuTonomy, Dag Parker, veruje da će kada se jednom uvede u saobraćaj, samovozeći "robotaksi" značajno uticati na smanjenje broja vozila i gužvi na ulicama Singapura.

Inače, nuTonomy istražuje mogućnost uvođenja samovozećih automobila i u drugim delovima sveta, kao što su Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo, i sarađuje sa nekoliko proizvođača automobila među kojima je i Jaguar Land Rover.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: