Drama, penali, sjajna Srbija u polufinalu!

Nacionalni sport - Nedelja 14.06.2015 - 09:14

Fudbaleri Srbije plasirali su se u polufinale Svetskog prvenstva U20 na Novom Zelandu pobedom nad SAD posle penala - 6:5 (0:0)!

Veliki uspeh mladih fudbalera Veliki uspeh mladih fudbalera


"Orlići" će kao jedina evropska ekipa među četiri najbolje na svetu igrati u sredu od 9.30 protiv ekipe Malija, koja je iznenadila Nemačku.

Nakon što je u subotu novi poraz A selekcije definitivno raspršio snove o plasmanu na sledeći EURO, oči srpske fudbalske javnosti su ponovo bile uperene ka apsolutnim herojima u ovom trenutku - izabranicima Veljka Paunovića. I isplatilo se.

Srbija je tokom 120 minuta bila bolja ekipa, imala je daleko više prilika i pokušaja, pa čak i ubedljivo najbolju šansu na utakmici.

Ipak, nije uspela da reši meč iz igre, pa su poslednjeg polufinalistu Svetskog prvenstva odlučili penali.

Rulet je kidao živce, Srbija je i pre pobedonosnog gola imala dve prilike u serijama da završi dramu, ali hrabrost golmana Rajkovića koji je šutirao (!) u šestoj i solidan šut Veljkovića u osmoj nisu bili dovoljni.

Ipak, Rajković je pokazao da ima čelične nerve nakon svog promašaja i zaustavio je penal u devetoj seriji (druga odbrana), da bi Maksimović konačno završio posao i poslao Srbiju gde joj je definitivno bilo mesto - u sasvim zasluženo polufinale!
Uvodni minuti su pokazali da su obe ekipe spremne za brzu igru, ali su Amerikanci posle desetak minuta uspostavili kontrolu i neko vreme više imali loptu u nogama.

Zadnja linija Srbije je bila bliže svom golu u odnosu na ranije mečeve, ponovo je delovala izuzetno čvrsto i sigurno, ali je zbog takve postavke bilo problema u pokušaju tranzicije u napad.

Paunovićev tim tako za 20 minuta nije stigao do prave prilike, ali nije dopustio ni da rival ozbiljnije ugrozi gol Rajkovića.

Na polovini prvog dela igre viđeni su prvi znaci "buđenja" Srbije u fazi napada. Jedan brz prodor Živkovića po desnoj strani i oštra lopta su napravli gužvu u šesnaestercu, što je predstavljalo uvod u kratak period pritiska "orlića".

Pritisak je doneo i prvu konkretnu priliku. U 25. minutu Mijat Gaćinović je povukao dvojicu defanzivaca SAD na ivicu šesnaesterca, lopta je nekako doturena do Milinković-Savića koji je pokušao da je pošalje u suprotan ugao gola, ali nije uspeo.

Tada su definitivno počeli da se naziru obrisi ofanzivne igre kakvu smo gledali u prethodnim mečevima Srbije na Novom Zelandu. Podrška sa tribina je bila sve glasnija, a Amerikanci nisu više mogli da se nose se presingom, pa su izgubili inicijativu.

Potvrdu da sve agresivnija Srbija kontroliše igru dali su Sergej Milinković-Savić, koji je mučio svoje čuvare i Andrija Živković, koji je u 34. minutu oprobao šut sa dvadesetak metara.

Samo nekoliko trenutaka kasnije šut je oprobao i Antonov, a usledile su i poluprilike nakon kornera.

Međutim, iako je težište igre bilo prebačeno ispred gola SAD, najbolja šansa u prvom poluvremenu viđena je na drugoj strani. Tompson je dobio loptu, iskoristio prvu sporiju reakciju odbrane Srbije i iskosa šutirao uz samu stativu Rajkovića.

Igrači SAD su pokušali da se oslobode pritiska na startu drugog dela, ali je šut Zdjelara sa distance pokazao da će Srbija pokušati da do kraja igra onako kako je igrala u drugom delu prvog poluvremena.

U 53. minutu Živković sjajno proigrava Mandića za lepu akciju, ne i za gol. Samo nekoliko minuta kasnije, lopta sjajnog Antonova je stigla do Živkovića čiji je šut iz prve po zemlji podsetio na Tompsonov sa kraja prvog poluvremena - prošao je pored stative.

Tempo se u narednih desetak minuta ubrzao, pa je bilo pritiska sa obe strane, a odličnu priliku stekla je Srbija u 67. minutu kada je Gaćinović izborio prekršaj na 20 metara od gola.

Živković je ponovo sjajno šutirao iz slobodnog udarca, ali je golman SAD loptu nekako skinuo iz samog ugla.

Amerikanci su uzvratili preko Tompsona u 73. minutu, kada se najaktivniji igrač SAD lepo izborio za prostor, okrenuo čuvara, ali nije uspeo da do kraja kontroliše loptu.

U tim trenucima je delovalo da gol visi u vazduhu. Igrači su izgubili snagu, koncentracija je počela da popušta na obe strane, ali niko nije odustajao od agresivne igre.

SAD su tako imale period od nepunih deset minuta u kojima su kontrolisale igru. Ipak, ponovo nisu bili konkretni, dok je na drugoj starni Mandić naterao Stefena na još jednu intervenciju - četvrtu po redu.

Uskoro je Milinković-Savić imao sjajnu priliku da sa peterca, posle centaršuta Živkovića reši utakmicu, ali nije dobro zahvatio loptu.

Srbiji su pripadali poslednji minuti meča, Amerikanci su se grčevito branili, a lopta je završavala u rukama njihovog golmana.

Nakon ukupno 14 pokušaja Srbije, Rajković je morao da "izbori" produžetke - brza akcija Amerikanaca u 92. minutu otvorila je prostor za Rubina, na čiji je šut pravovremeno istrčao golman "orlića".

Iako se umor definitivno video, selektori obe ekipe ni na startu produžetaka nisu uvodili nove igrače.

Jedini rezervista na terenu bio je Šaponjić, koji je propustio kolosalnu priliku u 96. minutu utakmice. Mandić je ušao u prazan prostor po levoj strani, bio je sam i mogao je da šutira, ali je poslao dobru loptu na drugu stativu gde je Šaponjić sa metar-dva samo trebalo da je ugura u gol.

Međutim, umesto da dovede Srbiju u vođstvo, napadač "orlića" je klizeći nekako prosledio loptu pored stative.

Važnu loptu uhvatio je Rajković na startu drugog produžetka, posle kornera, kada je ekipa SAD izgledala kao da će pokušati da pritisne i preuzme kontrolu. Ubrzo se na drugoj strani razvila akcija, ali je pomalo brzoplet šut Milinković-Savića završio daleko od gola.

Jedan od ključnih igrača naše reprezentaciji ubrzo je pokušao da se iskupi prodorom po sredini, ali su Amerikanci brzo zatvorili prostor.

Igrači su postajali sve umorniji, a igra sve rastrzanija, pa osim poluprilika nije viđeno mnogo do isteka 120. minuta.

Odluka je pala u penalima.

Rajković je odbranio prvi penal Rubinu! Za Srbiju je prvi šutirao Zdjelar i zatresao je mrežu za 1:0!

B92

Vrati se na kategoriju Nacionalni sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: