EP: Ubedljiva pobeda Srbije na startu

Nacionalni sport - Četvrtak 11.06.2015 - 18:52

Košarkašice Srbije pobedile su Letoniju 76:60 (21:19, 18:18, 19:11, 18:12) u prvom meču na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj. U narednom kolu Srbija će igrati u subotu od 19 časova sa Hrvatskom koja u prvom kolu igra sa Rusijom.

Izabranice Marine Maljković oduševile Izabranice Marine Maljković oduševile

Najefikasnija u srpskom timu bila je Sonja Petrović sa 19 poena, Jelena Milovanović dodala je 15, a naturalizovana Amerikanka Danijel Pejdž meč je završila sa 10 poena.

Srbija nije imala previše problema da stigne do pobede. U prvom poluvremenu viđena je izjednačena borba, ekipe su se smenjivale u vođstvu. Ključni momenti desili su se sredinom treće četvrtine kada su izabranice Marine Maljković zigrale još bolje, postepeno su povećavale prednost i na kraju upisale ubedljivu pobedu.

Takmičenje u Mađarskoj i Rumuniji ima dodatni značaj za izabranice Marine Maljković jer je kvalifikaciono za Olimpijske igre u Riju. Pobednik će izboriti direktan plasman, dok će najbolje četiri ekipe učestvovati u kvalifikacijama za Igre u Brazilu.

Tok meča:

Početak meča bio je izjednačen, nijedna ekipa nije stekla veću prednost. Pejdž je postigla poene za Srbiju, a protivnce su povele serijom 5:0. U nastavku preko Milovanovićeve Srbija ponovo preuzima prednost, da bi se Letonke vratile na plus dva. Ipak rezultat je dobirm šutem sa distance poravnala Nevena Jovanović. Naša reprezentacija je dobro organizovala napade, a Sonja Petrović postiže pogodak uz faul, posle kog je bila precizna sa linije penala – 17:15. Letonke su trojkom ponovo povele, ali se prva četvrtina završava u korist Srbije - 21:19. Serijom Letonije 7:0 počela je druga četvrtina koju prekida Milovanovićeva. Protivnice su dobro šutirale za tri poena, čime su se prvi put „odlepile“ na šest poena prednosti -31:25. Ipak izabranice Marine Maljković uzvraćaju na isti način i preokreću rezultat na 33:31. Čuvale su košarkašice Srbije prednost skoro do samog kraja četvrtine, poenima su se istakle Sonja Petrović, Jelena Milovanović i Ana Dabović, Letonke su na kratko izjednačile, ali je prvo poluvreme završeno rezultatom 39:37 za naš tim.

Ponovo su Letonke preuzele prednost na početku treće četvrtine. Dugo je na semfaoru pisao rezultat 43:41, a onda Milica Dabović postiže bitnu trojku za novo vođstvo. Potom je konačno ponovo proradio šut naše ekipe, pa Srbija odlazi na plus sedam - 50:43. Na obe strane bilo je dosta izgubljenih lopti. Srbija je imala nekoliko odličnih napada, u jednom kontranapadu u solo-prodoru je bila Nevena Jovanović, iz teške situacije postigla je koš, ali su sudije signalizirale da je napravila faul u napadu. Dobrom igrom Srbija je održaavla prednost u trećoj četvrtini, da bi se ovaj period igre završio sa deset poena prednosti našeg tima – 58:48.

U poslednjoj četvrtini Srbija je kontrolisala igru, igrala dobru odbranu. Izabranice Marine Maljković postepeno su povećavale prednost i nisu dopuštale protvničkoj ekipi da napravi iznenađenje i vrati se u meč. Utakmica je završena rezultatom 76:60.

B92

Vrati se na kategoriju Nacionalni sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: