FIFPro: Igrači CZ plaćaju cenu

Nacionalni sport - Četvrtak 26.06.2014 - 15:50

Svetska unija profesionalnih fudbalera (FIFPro) zabrinuta je za igrače Crvene zvezde koji su obespravljeni zbog dugovanja kluba.

Starsport Starsport

FIFPro ističe da se igračima duguju plate za više od pola godine, te da se vrši pritisak da okončaju ugovore i odreknu se dugovanja.

Ističe se da je slična situacija i u ostalim srpskim klubovima, te da samo jedan iz Superlige plaća svoje igrače na vreme, Čukarički.

Ranije ovog meseca UEFA je suspendovala Zvezdu, šampiona Evrope iz 1991. godine, iz evro-takmičenja posle kršenja nekoliko odredbi UEFA o licenciranju igrača i finansijskog fer-pleja.

Na 26 strana izveštaja kontrolnog finansijskog tela UEFA ističe se da Zvezda duguje igračima, trenerima i drugim klubovima 1,89 miliona evra. UEFA je Zvezdu opštužila i za falsifikovanje saopštenja, sakrivanje dugova i izazivanje zastoja u isplati.

UEFA je upozorila Zvezdu u septembru 2011. da ima 2,7 miliona evra zaostalih dugova, te da je jasno da prethodne mere nisu sprečile Zvezdu da i dalje krši pravila.

Zvezda je dovodila nove igrače za visoke ugovore, za nadprosečnu platu u odnosu na ostale klubove u ligi. To je brzo izašlo na površinu kada su igrači počeli da se žale srpskoj uniji igrača, prenosi FIFPro.

Neki igrači nisu imali novca za hranu i stanarinu, a sami su plaćali pripreme i dečake koji donose lopte. Igrači su se u februaru odrekli dela primanja kako bi pomogli klubu, i tako mu smanjili dugovanja za skoro dva miliona evra.

Poslednje dve sezone desetorica igrača su raskinula ugovore sa Zvezdo zbog dugovanja, a poslednji Luka Milunović i Miloš Ninković. Preostali razmatraju tu opciju.

Okončanje ugovora uz obostrani pristanak u Srbiji uglavnom znači da igrač dobija samo mali deo novca koji mu pripada po ugovoru, što znači da igrač pomaže klubu da izbegne obavezu da mu plati ono što mu je pri potpisivanju obećano, te da igrači plaćaju za nesposobnost kluba, ističe FIFPro.

Prema podacima FIFPro iz 2012. godine 42,6 odsto od 287 igrača iz Srbije nije dobilo platu na vreme. Od toga, 26,5 odsto je čekalo više od tri meseca.

- Samo jedan klub plaća igrače na vreme u Srbiji. To je Čukarički. U poslednje dve nedelje imamo više od 20 novih slučajeva neplaćanja, a ukupno je više od 100 takvih - rekao je Mirko Poledica, predsednik Sindikada profesionalnih fudbalera Nezavisnost.

Igrači Crvene zvezde koji su raskinuli ugovor:
1. Marko Perović (decembar 2012) Čainat, Tajland
2. Filip Mladenović (novembar 2013) BATE Borisov, Belorusija
3. Filip Janković (jul 2013) Parma, Italija
4. Aleksandar Pantić (jul 2013) Viljareal, Španija
5. Srđan Mijailović (jul 2013) Kajzerispor, Turska
6. Kadu (jul 2013) Šerif Tiraspol, Moldavija
7. Miloš Dimitrijević (april 2013) Sidnej, Australija
8. Nikola Maksimović (jul 2013) Torino, Italija
9. Luka Milunović (jun 2014) bez kluba
10. Miloš Ninković (jun 2014) bez kluba

B92, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Nacionalni sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: