Novak ide u finale

Nacionalni sport - Petak 30.01.2015 - 13:14

Prvi teniser sveta Novak Đoković savladao je Stana Vavrinku sa 7:6 (7-1), 3:6, 6:4, 4:6, 6:0 u polufinalu Australijan opena.

Beta/AP Beta/AP


Đoković će u finalu igrati sa Endijem Marijem, koji je četiri seta dobio Berdiha. To će biti treće finale Novaka i Marija u Melburnu, a u prethodna dva slavio je srpski teniser (2011, 2013).

U prethodne dve sezone Đoković i Vavrinka takođe su igrali mečeve u pet setova – prvo je dobio Novak, a zatim prošle sezone Švajcarac.

Za razliku od ta dva spektakularna okršaja, sada smo gledali festival grešaka u kojem su obojica tenisera bili stegnuti tokom najvećeg dela meča. Tenzija se osećala u bukvalno svakom poenu, a i statistika je rečita – Novak je imao 27 vinera i 49 neiznuđenih grešaka, a Vavrinka je meč završio sa 42 direktna poena i 69 grešaka.

U meču punom preokreta, padova na obe strane i ponekog bljeska briljantnosti, jače nerve imao je Đoković, koji je posle tri časa i 30 minuta borbe peti set dobio ’sa nulom’ i obezbedio šansu da se u nedelju bori za svoj osmi Gren slem trofej.

Novak je u prvom setu nadoknadio brejk viška, ali je u desetom gemu svojim greškama propustio dve vezane set lopte. Ušlo se u taj brejk u kojem je Đoković bio smireniji – odigrao je jedan divan lob, imao je i malo sreće, da bi odličnim servisom poveo sa 4:0 i došao do vođstva (7-1).

Na startu drugog seta Đoković je propustio dve vezane brejk lopte, drugu lakom greškom iz forhenda. Vavrinka je to iskoristio da se vrati u meč – u šestom gemu od 30:0 napravio je brejk zahvaljujući dobrom slajsu, ali i pomoći Novaka, koji je na brejk lopti odservirao duplu grešku.

Novak je igrao pasivno, ali se izvrsno branio – spasao je brejk loptu na startu trećeg seta, a onda je poveo sa 3:0. Mogao je i da prelomi set još tada, ali je Vavrinka na brejk lopti odservirao rizičan drugi servis.

Đoković je potom odigrao očajan gem i vratio Stana u set. Nije bilo novog brejka do desetog gema, a tada Novak od 40:15 pravi brejk i osvaja set, uz verovatno svoj najbolji poen u meču, kada je lepo izgradio poen i završio ga forhendom za set loptu. Zatim je vratio prvi servis u polje, a Vavrinka je zakucao forhend u mrežu.

Na startu četvrtog seta Đoković je poveo sa 2:0, ali je sa četiri neiznuđene greške vratio Švajcarca u život. Vavrinka je potpuno preuzeo inicijativu, Novak nije imao plan i vezao je još četiri greške za novi brejk Švajcarca, koji osvaja četvrti set.

Počelo je napeto i u odlučujućem setu, Vavrinka je stvorio brejk loptu u prvom gemu, ali je poslao predugu bekhend paralelu. U sledećem gemu Stan je odservirao dve duple greške, a Novak je slajsom naterao rivala na grešku na brejk lopti.

Sada je Đoković sačuvao servis, Vavrinka je pao, a Novak je konačno počeo slobodnije da udara lopticu i do kraja meča nije izgubio ni gem.
 

B92, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Nacionalni sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: